Donderdag 16 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream

Tegelactie “hier begint de zee” tegen zwerfvuil in de gemeente Noordwijk

In de gemeente Noordwijk zijn 90 tegels gelegd met het opschrift “hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.”. De tegels liggen op opvallende plekken waar veel mensen komen. Om aandacht te vragen voor de vervuiling van de zee door zwerfvuil. Door bij het begin te beginnen en niets op de grond te gooien. Hierdoor kan er ook geen zwerfvuil via het riool naar zee stromen.

Symbolische handeling

Wethouder Sjaak van den Berg en Mariëtte Bergman van de Rotaryclub Katwijk - Noordwijk legden op 26 april 2021 symbolisch een van de 90 tegels met het opschrift “hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.” bij Woonzorgcentrum Munnekeweij in Noordwijkerhout. Dat deden zij onder toeziend oog van Henk Anemaat van Munnekeweij en Jaap Guijt van de Tegelcommissie van de Rotary.

Hier Begint de ZeeWat er niet ingaat…

Wethouder Sjaak van den Berg gaf aan, dat het initiatief van de Rotary hem erg aansprak. “Op een ludieke wijze worden passanten gewezen op het probleem van zwerfvuil dat in de straatkolken belandt en uiteindelijk in open water terechtkomt. Het bespaart de samenleving veel geld als we dat kunnen voorkomen. Wat er niet ingaat, hoef je er ook niet uit te halen. "

Initiatief Rotary

De tegelactie is een initiatief van de Rotaryclub Katwijk – Noordwijk. De Rotary is verheugd over de medewerking van de gemeente Noordwijk voor het leggen van de tegels op opvallende plekken waar veel mensen komen. Ook heeft de Rotary veel medewerking ondervonden van de lokale gemeenschap, zowel van particulieren als zakelijke relaties voor het adopteren van een tegel.