Sterke en diverse Noordwijkse economie

Sterk. Divers en concurrerend. Dat is het beeld van de Noordwijkse economie dat naar voren komt uit het rapport ‘De economische positie van Noordwijk’. Wethouder Roberto ter Hark ziet het als een aansporing. Vernieuwen om de mooie positie te behouden.

Rooskleurig

Elk jaar rapporteert bureau Louter over hoe gemeenten economisch presteren. De gemeentelijke ranglijst met economische prestaties is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke benchmark. Het schetst een rooskleurig beeld van de Noordwijkse economie. Het rapport is gratis te downloaden.

Opzet in vogelvlucht

Het rapport bevat onder andere de totaalscores voor de economie, een onderscheid naar de drie brede economische sectoren, een onderscheid naar drie typen indicatoren en werkloosheidsontwikkelingen zowel binnen de (nieuwe) gemeente Noordwijk als de omliggende regio. Ook is een ranglijst opgesteld van de prestaties van de MKB-bedrijven in Noordwijk opgesteld, inclusief de ontwikkeling in de periode 2009-2018.

Noordwijkse highlights

Van de 351 gemeenten in Nederland, neemt Noordwijk de 50e plaats in. Met een rapportcijfer van 7,42 (nationaal gemiddelde 6,50). Op de ranglijst ‘sterkste MKB-gemeenten, zelfs de 15e plaats. Daarmee is onze kustgemeente de 1e van Zuid-Holland. Belangrijke economische pijlers: Ruimtevaart (met name ESTEC), de toeristische sector, de kantorensector en een sterk MKB. Noordwijk bereikt voor een breed palet aan economische activiteiten een basisniveau, met een aantal positieve uitschieters. Het aantal arbeidsplaatsen is stabiel. De economische prestaties van Noordwijk zijn sinds 2008 gestaag gestegen.

Aansporen om te vernieuwen

Wethouder Roberto ter Hark, Economie en Toerisme: “Natuurlijk kunnen we trots zijn op deze cijfers. Maar elke ondernemer weet: achterover leunen is er niet bij. Ook dit rapport moeten we zien als een aansporing om te vernieuwen. Daar zijn we al mee bezig: ‘kuuroord-status’, ‘flowerscience’ en natuurlijk onze ruimtevaart zijn daarbij onze speerpunten.’