Slimste kruising in Noordwijk

Veel tips en verbeterverzoeken van weggebruikers verwerkt in de compleet gemoderniseerde kruising Gooweg/Van Berckelweg in Noordwijk Binnen. Sensoren, lussen en een slimme installatie houden rekening met het weer, de verkeersstromen, de verkeersveiligheid en comfort.

Openen

En rijden maar… Demissionair wethouders Theo Alkemade (hier op foto midden) en Roberto ter Hark (hier op foto links) openden medio april de compleet gemoderniseerde kruising Gooweg/Van Berckelweg. Dat deden ze met Rudy Paul Menick van de Vermeulen Groep. Daarmee is een van de belangrijkste verkeersknooppunten in het dorp Noordwijk weer beschikbaar voor het verkeer. 

Tips en verbetervoorstellen

Het kruispunt is opnieuw ingericht. Gemoderniseerd. Hierbij is rekening gehouden met de wensen van weggebruikers. De gemeente had eerder gevraagd om tips en verbetervoorstellen. Dankzij slimme techniek kan aan heel veel wensen voldaan worden. 

Sensoren, lussen en slimme installatie

Het hart. De nieuwe slimme verkeersregelinstallatie, de sensoren en de lussen in het wegdek om ‘uit te lezen’ hoe druk het is. De verkeersveiligheid is daardoor hoog. Daaraan draagt ook de nieuwe inrichting van het verkeersknooppunt bij. Maar het systeem doet meer. 

Meedenken met de weggebruiker

De nieuwe installatie bevordert de doorstroom van auto’s en fietsers nieuwe verkeerssituatie waarbij HOV-bus prioriteit krijgt op de kruising. Dat biedt voordeel. 

  • Korter wachten voor fietsers als het regent.
  • Aftellers naar groen licht voor autoverkeer.
  • Niemand wacht langer voor rood dan noodzakelijk.

Inrichting die ertoe doet

De kruising is anders ingericht. 

  • Portalen over de weg voor goede zichtbaarheid verkeerslichten.
  • Bredere fietspaden.
  • Nieuwe opstelstroken voor een snellere doorstroming van het Hoogwaardige Openbaar Vervoer ofwel de HOV-bus. De verbinding Noordwijk - Schiphol.