Oude voetgangerstunnel wordt moderne fietsenstalling

In Noordwijk aan Zee heeft de gemeente een oude voetgangerstunnel omgebouwd naar een fietsenstalling met elektrische oplaadpunten. Passend genaamd fietsenstalling Vuurtorenplein. Modern fietsgemak met een vleugje nostalgie.

twee mensen die een vlag vasthouden met logo van de gemeente Noordwijk ze staan voor de deuren van de fietstunnelGeschikt maken

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om de tunnel geschikt te maken voor fietsparkeren. De doorgang was er slecht aan toe. Tijd drong. De zomer komt er aan. Noordwijk aan Zee verwacht weer veel gasten die op de fiets de kust aan doen. Een senior medewerker van de gemeente kwam met het idee om de tunnel de nieuwe functie te geven. Zijn idee sloeg aan. Wethouder Roberto ter Hark kon woensdag 8 juni de fietsenstalling openen.

Veel werkzaamheden

Er moest heel wat gebeuren om de tunnel voor dit nieuwe gebruik geschikt te maken. De ‘vergeten’ doorgang was er slecht aan toe. De aannemer heeft het laatste stukje van de corridor afgesloten en afgewerkt. Door de tunnel lopen is er dus niet meer bij. De aannemer heeft de oude vitrines verwijderd. Nieuw elektra aangelegd. Voor licht en oplaadpunten voor e-bikes. De muren geverfd. Eind mei schrobde de schoonmaker voorzichtig het zand en de laatste troep weg. Voorzichtig. Want met der jaren was de plint broos geworden. Begin juni was de tunnel klaar voor gebruik.

Nostalgie

Het is modern fietsgemak met een vleugje nostalgie. Veel oude Zeejers hebben leuke herinneringen aan de tunnel. Hij werd begin jaren 60 van de vorige eeuw aangelegd bij de inrichting van het nieuwe Vuurtorenplein. Hij getuigt van de wederopbouw van de kustzone. Een nieuwe fase in de levenscyclus van de badplaats. Bezoekers liepen destijds naar de hoek van het plein, gingen vervolgens de tunnel in en kwamen uit bij de strandopgang naast voormalig Hotel De Zinger. De tunnel deed een kleine 20 jaar dienst. Hij werd steeds minder gebruikt. Voor de wandelroute waren er goede alternatieven gekomen. Uiteindelijk werd de voetgangerstunnel afgesloten.

Nog meer voorzieningen aanleggen

Wethouder Roberto ter Hark vindt goede voorzieningen voor fietsers aan de kust erg belangrijk. “We merken dat steeds meer mensen op de fiets naar Noordwijk komen. Ze leggen vandaag de dag met gemak vele kilometers af. Zo ver de accu reikt. Hun mooie fiets willen ze veilig kunnen parkeren en ze willen de accu kunnen opladen terwijl ze het strand of het gezellig dorp bezoeken. Deze voorziening voorziet dus in een groeiende behoefte. Fietsenstalling Vuurtorenplein is wat mij betreft niet de laatste fietsenstalling die we aan de kust hebben ingericht. De gemeente gaat door met zijn zoektocht naar nieuwe mogelijkheden voor grotere fietsstallingen rond het Vuurtorenplein en het Palaceplein.”

Zomerse proef

Fietsenstalling Vuurtorenplein biedt ruimte aan minimaal 60 fietsen. Is geopend op zomerse dagen en bij evenementen van 10:00 uur tot 19:00 uur. De gemeente biedt belangstellenden vooralsnog de mogelijkheid om hier gratis hun fiets te parkeren. Het gaat om een proef die tot en met zondag 4 september zal duren. De gemeente is nog in gesprek met Provalu over toezicht.