Opvang Oekraïense vluchtelingen

In gemeente Noordwijk zijn op dit moment 4 noodopvanglocaties beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ook particulieren vangen vluchtelingen op. Iedereen draagt bij.

Gemeentelijk en particulier

De 4 noodopvanglocaties: het Achmeagebouw, Maria ter Zee kerk, de Protestantse Kerk Noordwijk en het oude politiebureau in Noordwijkerhout. Dit zijn gemeentelijke opvangplekken. Daarmee zijn 116 opvangplekken beschikbaar. Veel particulieren hebben ook Oekraïense vluchtelingen opgenomen. In totaal 325. 

Opvang draait op volle toeren

De opvang draait op volle toeren. Het lukt alleen doordat velen bijdragen. Gemeente Noordwijk is dankbaar voor het beschikbaar stellen van de noodopvanglocaties en voor de inzet van vrijwilligers, hotels, de Kringloopwinkel, het Welzijnskwartier en medewerkers van de ambtelijke organisatie. 

Welzijnskwartier inzet 

Een sociaal werker van Welzijnskwartier is een aantal keer per week aanwezig op de gemeentelijke opvanglocaties. De vluchtelingen kunnen bij hem terecht met vragen over bijvoorbeeld onderwijs, welzijn en leefgeld.

Werven van vrijwilligers

Daarnaast werft Welzijnskwartier vrijwilligers voor de noodopvang in gemeente Noordwijk. ‘Help mee. Word Buddy. Organiseer een activiteit. Goede ideeën zijn welkom’, staat op de poster. De eerste enthousiaste reacties zijn inmiddels binnen. Vrijwilligers kunnen zich nog steeds aanmelden via noordwijkvooroekraine@welzijnskwartier.nl.

Wekelijkse inloopspreekuur

Gemeente Noordwijk en Welzijnskwartier organiseren een wekelijks inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen. Hier kunnen zij terecht met vragen en hebben de mogelijkheid om andere vluchtelingen te ontmoeten. Tijdens de bijeenkomsten zijn een sociaal werker van Welzijnskwartier en tolken aanwezig.

De kracht van Noordwijk

De gemeente beseft dat zonder deze hulp en inzet de locaties niet zo snel ingericht hadden kunnen worden. “We dragen effectief bij aan een groot vraagstuk. Hier zien we de kracht van Noordwijk en daar kunnen we trots op zijn”, zegt burgemeester Wendy Verkleij.