Op zoek naar herbruikbare materialen in oude De Schelft

Valt er materiaal uit de afgebrande De Schelft opnieuw te gebruiken? De medewerkers van Slangen & Koenis Architecten keken er rond. Wat leverde hun zoektocht op?

Opnieuw gebruiken van materiaal

Vrijdag 1 juli keken medewerkers van Slangen + Koenis Architecten rond in de afgebrande De Schelft in het dorp Noordwijkerhout in gemeente Noordwijk. Het gespecialiseerde bureau Slangen + Koenis Architecten ontwerpt de nieuwe De Schelft en vond een bezoek aan de oude afgebrande De Schelft meer dan nodig. Niet om inspiratie op te doen. Maar om te kijken of er nog bruikbare materialen zijn die opnieuw gebruikt kunnen worden in de nieuwe De Schelft. Het hergebruik van materialen is een belangrijk streven. Tekent de werkwijze van dit bureau.

Hout oogsten

Schouw op locatie - Medewerkers Slangen + Koenis nemen kijkje in de oude De SchelftVooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Veel bruikbare en waardevolle elementen zijn immers gestolen. Toch ziet de architect kansen om het hout van de plafonds opnieuw te gebruiken. Het hout moet wel een schaafbeurt ondergaan, maar lijkt daarna uitstekend te gebruiken bij de bouw van de nieuwe De Schelft. ‘Upcycling’ heet dat in goed Nederlands. De gemeente zal dan de houten plafonds ook met zorg laten oogsten.

Werk van vroeger

De schouw was voor de medewerkers ook een soort van herkenning. Het zwembad in de oude Schelft werd namelijk decennia geleden ook door Slangen + Koenis Architecten ontworpen. Op LinkedIn volgde dan ook meteen een leuk eigen artikel van het bureau over deze ‘tijdreis’ in het eigen portfolio.

Komt er meer?

Of er nog meer ‘geoogst’ gaat worden luidt één van de vragen op LinkedIn? De schouwers melden “het onderzoek is nog in volle gang.” Dus wie weet.

Hoe mooi wordt de nieuwe De Schelft. Check de eerste reeks visualisaties.