Ontwerpwedstrijd jeugdlintje van start

Sinds november 2020 kent de gemeente het jeugdlintje. Deze onderscheiding kan worden uitgereikt aan kinderen en jongeren. Dit jeugdlintje moest nog worden ontworpen. Daarom heeft de gemeente een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder leerlingen uit de kunstklassen van het Northgo college en het Teylingen college.

Bijzondere prestatie of heldhaftige daad

Het jeugdlintje kan door het college van B&W worden toegekend aan kinderen en jongeren die in de gemeente Noordwijk woonachtig zijn of actief zijn geweest. Zij mogen maximaal 17 jaar oud zijn. De onderscheiding wordt uitgereikt als iemand bijvoorbeeld een bijzondere prestatie of heldhaftige daad heeft verricht. Of zich langdurig en belangeloos heeft ingezet voor een maatschappelijk doel.

Leerlingen maken ontwerpen

Ongeveer 150 leerlingen uit de kunstklassen van beide middelbare scholen zijn momenteel al druk aan het ontwerpen. Zij zijn tussen de 12 en 15 jaar oud en houden zich in de lessen bezig met ‘kunst’ en ‘media.’ Het uiteindelijke ontwerp moet passen bij de gemeente en haar (jonge) inwoners. Het komt eruit te zien als een medaille van de avondvierdaagse, hangt aan een lint en wordt opgespeld.

Jury beoordeelt en maakt winnaar bekend

De leerlingen sturen hun ontwerpen in tot en met 16 juni 2021. Hierna beoordeelt een jury bestaande uit burgemeester Wendy Verkleij, kinderburgemeester Tess van Eijck, wethouder Dennis Salman en 2 raads- of commissieleden de ontwerpen. Eind juni 2021 wijst zij een winnaar aan. 

Het winnende ontwerp wordt beloond met een prijs: een cadeaubon ter waarde van € 50,-. Ook worden de ontwerpen tentoongesteld in het gemeentehuis of op een digitale wijze - afhankelijk van de corona-maatregelen. 

Burgemeester Verkleij: Ik ben verheugd dat we deze ontwerpwedstrijd samen met de middelbare scholen kunnen organiseren. Ik ken de scholieren uit onze gemeente als zeer creatief. Het is prachtig dat zij het jeugdlintje gaan maken. De gemeente heeft er straks een hele mooie onderscheiding bij, daar ben ik van overtuigd.