Dinsdag 21 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream.

Onthulling informatiebord Antitankmuur

Op woensdag 5 mei 2021 onthulden burgemeester Wendy Verkleij en wethouder Roberto Ter Hark het informatiebord bij een nieuwe monument aan de kust. De antitankmuur is onze geschiedenis in oorlogsbeton gegoten.

Impact op idylle

De antitankmuur maakte onderdeel uit van een complex aan werken. Aangelegd door de bezetter gedurende de oorlogsjaren 1940 - 1945. Het aanleggen van de Atlantikwall betekende de vernietiging van de schitterende vooroorlogse badplaats. De kustzone werd er voor ‘leeggetrokken’. Strand en boulevard werd verboden gebied.

Antitankmuur bordDe kracht van de wederopbouw

De vooroorlogse idylle voorgoed voorbij. Burgemeester Verkleij bracht dat tijdens haar speech onder de aandacht. Ze benadrukte echter dat het stuk antitankmuur ook het verhaal vertelt over de wederopbouw van de badplaats Noordwijk. De wederopbouw nam een hoge vlucht. Een ongelooflijke prestatie gezien de schade. Ook dat verhaal vertelt het imposante stuk muur. 

Snel veiligstellen

Wethouder Ter Hark ging in op de opgraving. Na de oorlog werds de antitankmuur in een diepe kuil gekieperd. Zand eroverheen. Bijna 75 jaar later ‘liep’ de AW-groep, de aannemer van de renovatie Palaceplein, tegen de antimuur aan. Door snel te handelen werden twee stukken veiliggesteld.

Imposante details

Het gaat om 2 enorme brokken. Een werd geplaatst waar vroeger de antitankmuur stond. Een staat bij het Atlantikwall Museum Noordwijk. Beide zijn ze 8 m2 in doorsnede. Ongeveer 1,5 meter dik. Bij elkaar zo’n 30 ton aan oorlogsbeton. Flinke jongens. Maar details afgezet tegen wat er allemaal aan heel de Europese kust werd aangelegd. 

Ons verhaal 

“Ik hoop dat vele mensen de weg naar deze plak Atlantikwall weten te vinden, met name onze jeugd. En dan doorloopt en onze indrukwekkende musea bezoekt. Om daar wat te zien en wat te ervaren van die belangrijke oorlog. Die oorlog die ook voor ons Noordwijkers zo bepalend is geweest. En met ons: Nederlanders, Europeanen, Amerikanen, Russen. De hele wereld” , aldus de wethouder. 

Lees ook ‘Het indringende verhaal van de antitankmuur’.