Oekraïense vluchtelingen gaan naar andere opvanglocaties

Op maandag 21 maart 2022 sluit de crisisnoodopvang in NH Conference Centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. De Oekraïense vluchtelingen die gemeente Noordwijk hier opvangt, gaan dan naar een andere noodopvang. Dit is een locatie waar de vluchtelingen voor langere tijd worden opgevangen.

Noodopvang in Noordwijk

In de gemeente Noordwijk zijn nu twee locaties voor noodopvang gereed om de Oekraïense vluchtelingen op te vangen. In Noordwijk heeft de Maria ter Zeekerk woonruimte aangeboden in het woonhuis wat naast de kerk staat. Hier vangen we vanaf maandag 21 maart  9 vluchtelingen op. Vrijwilligers van de kerk helpen de gemeente bij de opvang. Naast de opvang helpen zij ook met praktische zaken zoals het inzamelen van kleding.

Noodopvang in Noordwijkerhout

Momenteel wordt het oude politiebureau aan Dijkzicht 1 in Noordwijkerhout ingericht voor noodopvang. Hier vangt de gemeente vanaf maandag 21 maart 22 vluchtelingen op. De gemeente heeft een brief bij de direct omwonenden van Dijkzicht bezorgd om hen te informeren over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in hun buurt. De vluchtelingen die op Dijkzicht 1 verblijven, worden begeleid door medewerkers van Vluchtelingenwerk en collega’s uit de ambtelijke organisatie. Ook wordt er een groep vluchtelingen naar noodopvang locaties in de gemeente Nieuwkoop en de gemeente Alphen aan den Rijn gebracht.

Inventariseren locaties

Wij inventariseren op dit moment nog geschikte locaties in de gemeente waar de Oekraïense vluchtelingen voor langere tijd opgevangen kunnen worden. 

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Nederland 

Veel Oekraïners zijn op de vlucht en zoeken een veilige plek in Europa, waaronder in Nederland. Het kabinet verwacht dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland snel fors zal toenemen. De Veiligheidsregio’s hebben de opdracht van het kabinet gekregen om in de komende periode in totaal 50.000 opvangplekken beschikbaar te maken. De Veiligheidsregio Hollands Midden, waar de gemeente Noordwijk onderdeel van is, neemt 2000 opvangplekken voor haar rekening. Voor de gemeente Noordwijk betekent dit in eerst instantie een tijdelijke opvang van 108 vluchtelingen.