Nieuwe brief burgemeester over gevolgen coronavirus

Onze burgemeester Wendy Verkleij schreef op maandag 30 maart 2020 een nieuwe brief aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk.

Lees haar brief online of in de Gemeenteberichten (pdf).

Beste inwoners,

 De coronacrisis treft ons hard en diep. Tot in elke vezel van ons bestaan. De maatschappij is tot stilstand gekomen. De straten zijn leeg, de stranden verlaten. De horecagelegenheden zijn dicht en het is stil bij de bloemenvelden. Het geeft een onwerkelijk gevoel, maar toch moet het. Alles op alles om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

We leven mee

We leven mee met mensen met een coronazieke in hun directe omgeving, hier in onze gemeente en daarbuiten. We wensen allen een voorspoedig herstel. Ons hart gaat uit naar alle mensen in de verpleegtehuizen, die geen bezoek meer mogen ontvangen, zelfs hun eigen partner niet. Zij zijn van de buitenwereld geïsoleerd. Het is voor hen een hele zware tijd. We leven mee met mensen die ouder en ziek zijn, de risicogroepen, mensen die zich enorm zorgen maken. We blijven duimen voor ons zorgpersoneel dat zich dag en nacht inzet voor onze medemens en we hebben diep respect voor allen die nu de zwaarste zorg leveren aan de coronapatiënten die op de ic liggen met gevaar voor eigen gezondheid. 

Wegen naar het strand afsluiten

Het laatste waaraan ik dacht toen ik 2 maanden geleden als burgemeester begon in de gemeente Noordwijk was de wegen naar het prachtige strand te moeten afsluiten. Helaas was dat nodig voor u en ieders veiligheid. Vorige week zaterdag 21 maart kwamen namelijk te veel mensen naar het strand en stond iedereen te dicht op elkaar. Ondanks een duidelijke oproep dreigde het zondag 22 maart weer uit de hand te lopen. Wij hebben toen de wegen naar het Noordwijkse strand moeten afsluiten voor bezoek. Als te veel mensen niet meewerken om de verspreiding van het virus in te dammen, dan moet ik ingrijpen als burgemeester. Complimenten aan onze strandpaviljoenhouders die ook hun verantwoordelijkheid namen en hun net ingerichte afhaalpunten sloten. 

Bevoegdheden

Mede naar aanleiding van deze situatie en onze luide oproep om daarop effectief te kunnen handelen, hebben de burgemeesters nu meer bevoegdheden gekregen. Ik wil aan de nieuwe bevoegdheden goed invulling geven. De hoofdlijn: we sluiten vooralsnog niets af in onze gemeente en monitoren overal of het niet te druk wordt en iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houdt. Waar we het fout zien gaan, grijpen we snel en stevig in. We spreken mensen aan. Wijzen hen op hun verantwoordelijkheid. Als het nodig is sluiten we bij een te grote toeloop gebieden af of zullen wij mensen beboeten. Uw veiligheid en de volksgezondheid staan daarbij voorop. Maar wat zouden we elkaar een dienst bewijzen als dat helemaal niet nodig is. Ik reken erop dat dat ook uw inzet is. Gelukkig zie ik ook dat bijna iedereen zich nu aan die afspraken houdt.

Help waar je kunt 

Het zijn verwarrende en onzekere tijden. We weten niet wat de toekomst gaat brengen en hoelang deze situatie gaat duren. Of we gezond blijven. Of we het financieel zullen redden. Ik besef heel goed dat deze onzekerheid veel vraagt van inwoners en ondernemers. Toch zie ik dat de meeste mensen zich heel dapper schikken. Ze proberen er het beste van te maken. Het is bijzonder om juist nu te ontdekken hoeveel veerkracht, creativiteit en solidariteit er schuilt in onze samenleving. Ik zie dat mensen voor elkaar zorgen en hulp aanbieden. Juist nu we allemaal meer op onszelf zijn, ontstaat een gevoel van saamhorigheid. Dat moet ook, want we staan met z’n allen voor een belangrijke, zware opgave. Dus help mensen die het nodig hebben. Uiteraard kunt u op uw gemeentebestuur rekenen. We leven met u mee, houden maximaal voeling met de samenleving en helpen waar het kan. De doorgerekende scenario’s over de impact van de coronacrisis op de economie stemmen iedereen erg somber. Steun daarom onze creatieve ondernemers. Koop lokaal. Help ze. 

Trots

We horen dat onze instellingen en hun personeel hun uiterste best doen om er wat van te maken. Zorgverleners, vrijwilligers en familieleden van cliënten zetten zich extra in. Een tandje erbij. Ik vind het hartverwarmend. Trots zijn wij op de medewerkers in onze supermarkten, de mannen en vrouwen van onze afvalophaalbedrijven. Op alle winkeliers en marktkooplieden die deze week helemaal volgens de coronarichtlijnen hun winkels en stands hebben ingericht. Het is geweldig om te zien hoe de leraren en scholen zorgen dat alle leerlingen (digitaal) lessen kunnen volgen. We zijn trots op al die jongens en meisjes die digitaal hun lessen volgen en al die ouders die vaak thuis moeten proberen te werken met kinderen om zich heen. Dit valt niet mee, maar iedereen past zich aan zover het kan.  En al die andere onzichtbare helden, dankjewel! 

Blijf zoveel mogelijk binnen!

De komende weken zijn cruciaal. Het coronavirus verspreidt zich nog steeds te snel. Iedereen kan besmet raken en iedereen kan het virus verder verspreiden. Hoewel de meesten van u de maatregelen al strikt naleven, maak ik mij wel zorgen over de inwoners die dat nog onvoldoende doen. Ik doe daarom een dringend beroep op iedereen om de maatregelen na te leven. Blijft u alstublieft zoveel mogelijk binnen, tenzij dat niet anders kan. U kunt naar buiten voor uw werk, voor boodschappen of een korte wandeling in de frisse lucht. Help elkaar, steun elkaar, zorg voor elkaar en wees lief voor elkaar. We hebben elkaar harder nodig dan ooit. Laten we dit samen de komende periode zo volhouden. Samen staan we sterk. Samen kunnen wij de coronacrisis aan. 

Burgemeester Wendy Verkleij