Donderdag 16 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream

Nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Ook de grote en heel kleine verenigingen en stichtingen in onze gemeente moeten vanaf 1 juli voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Een nieuwe wet die landelijk wordt ingevoerd.

Vanaf 1 juli 2021 landelijk ingevoerd.

Rechtspersonen in Nederland, zoals verenigingen en stichtingen, moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Deze wet wordt landelijk ingevoerd. Doel van de nieuwe regels is om de kwaliteit van het besturen te verbeteren. Ook voor hele kleine verenigingen en stichtingen geldt deze wet. Omvang doet er niet toe.

Hier gaat het om

De rechtspersonen moeten een aantal zaken goed regelen. De belangrijkste zijn:

  • zien op de besluitvorming, 
  • de aansprakelijkheid van bestuurders, 
  • het financiële beleid, 
  • regels omtrent belangenverstrengeling en 
  • procedures bij grote uitgaven of investeringen. 

Eerstvolgende statutenwijziging

De regels moeten opgenomen worden in de statuten bij de eerstvolgende statutenwijziging.  Wanneer deze statutenwijziging pas na 1 juli 2021 is voorzien, dan is dat het moment dat de statuten in overeenstemming moeten worden gebracht met de wettelijke eisen uit de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.

Voorkom gedoe

De wetgever beveelt ‘rechtspersonen’ aan om niet al te lang te wachten met de aanpassing van de statuten. Wellicht is deze wetswijziging meteen een goed moment om te kijken of de statuten nog up-to-date zijn. De rechtspersoon voorkomt hiermee gedoe binnen de stichting, zoals financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen? Kijk dan op deze website. Op deze website wordt uitgebreid uitgelegd wat de wet inhoudt, wat u moet regelen en waarom. Bovendien vindt u hier antwoorden op veel gestelde vragen, een stappenplan en kunt u zich aanmelden voor gratis webinars. Ook kunt u terecht bij verschillende overkoepelende (sport)organisaties voor meer informatie.