Multifunctionele hal met eenvoudig zwembad - Wat gaat het u kosten?

Een van de opties voor de nieuwbouw van De Schelft in Noordwijkerhout is een multifunctionele hal met eenvoudig zwembad. Maar wat houdt een eenvoudig zwembad in? Wie kan daar gebruik van maken? En: wat gaat dat u kosten?

Voorkeur

In de discussie over de toekomstige nieuwbouw van De Schelft krijgt de bouw van een multifunctioneel centrum met een eenvoudig zwembad veel aandacht. Er lijkt in de gemeenteraad een voorkeur te zijn voor deze mogelijkheid. 

De SchelftEen eenvoudig zwembad 

Een eenvoudig zwembad is geen klein zwembad. We hebben het namelijk over een zwembad van 25m x 15,4m. Eenvoudig betekent vooral zonder extra’s als:

  • een instructiebad (12mx8m),
  • een whirlpool,
  • een waterstroomversneller,
  • verschillende speeltoestellen en
  • een pierenbadje voor de allerkleinsten.

Een eenvoudig zwembad is dus vooral voor het verenigingszwemmen, zwemles, afzwemmen voor diploma’s ABC en voor banenzwemmen. Een basisvoorziening dus.

Kosten in beeld

Als de multifunctionele hal met een eenvoudig zwembad er eenmaal staat dan kost het geld om deze draaiende te houden. Zo’n € 712.000,- extra bovenop wat De Schelft jaarlijks al kost € 440.000,- heeft de gemeente laten uitrekenen. De gemeente houdt vervolgens 40 jaar aan voor het afschrijven van deze kosten.

Wat betekent dat voor alle inwoners?

De gemeente heeft gekeken wat dat betekent voor alle inwoners. Dus niet alleen de inwoners uit de kern Noordwijkerhout. De berekening. Per 1 januari 2021 kent de gemeente Noordwijk 44062 inwoners. Per inwoner kost deze keuze circa 16,- per jaar, over 40 jaar. 

Waarmee moet een gezin rekening houden?

Een moeder kan voor zichzelf € 16,- als jaarlijkse bijdrage aan het zwembad, over een periode van 40 jaar, acceptabel vinden. Maar als zij gaat kijken naar het hele gezin (vader, moeder en 2 kinderen) dan betekent dat 4x€ 16,- euro per jaar. € 64,- en dat over een periode van 40 jaar.

De allerkleinsten

En wat kan dan dat hele gezin in het eenvoudige zwembad? De allerkleinsten kunnen er in ieder geval niet zomaar terecht. Voor peuters, kleuters, en kinderen moet het gezin naar een zwembad waar er wel faciliteiten zijn voor deze doelgroepen. Gelukkig zijn die er wel in de buurt. 

Verkenning van de mogelijkheden

Voor de gemeente is het duidelijk dat de Multifunctionele hal met een eenvoudig zwembad niet zomaar in de begroting past. Om hem te bouwen zijn ergens bezuinigingen nodig of belasting verhogingen. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden en hun impact op de portemonnee van individuele inwoners? Bekijk onze Infographic ‘Verkenning mogelijkheden nieuwbouw De Schelft’.