Modern ontwerp voor nieuwe ambtsketen

Een moderne sieradenontwerper ontwerpt en maakt de nieuwe ambtsketen voor de burgemeester van gemeente Noordwijk. Maak kennis met Eric van Limpt. De internationale topper.

Eric van LiemptZilver verplicht

Sieradenontwerper Eric van Limpt heeft de opdracht. Hij gaat de nieuwe ambtsketen voor de gemeente Noordwijk maken. De gemeente die op 1 januari 2019 ontstond uit de voormalige gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout. De man die graag met diamanten en goud werkt moet nu aan de slag met zilver want dat is een wettelijke eis voor ambtsketens. Noordwijk kan dit najaar de nieuwe ambtsketen en de bijbehorende penning verwachten. Gevraagd naar een reactie meldt Van Limpt: “Ik vind het een eer om te mogen werken aan de nieuwe ambtsketen van Noordwijk”.

Nog even schaven aan schets

De komende dagen werkt hij het schetsontwerp verder uit tot een definitief ontwerp. Er moet nog wat aan geschaafd worden. Het is nog niet helemaal perfect. En dat moet wel. Perfectie tot in de kleinste details. Niet voor niets behoren microscopen tot zijn instrumentarium. 150 keer uitvergroot moeten de bewerkingen nog steeds perfect zijn. 

Nieuw atelier in Nieuw Vennep

Daarna gaat Van Limpt in zijn nieuwe atelier in Nieuw-Vennep aan de slag. Van het creatieve uitwerkingsproces wordt een film gemaakt. Want de totstandkoming van deze ambtsketen wil de gemeente vastleggen. Het is immers een uniek moment in de geschiedenis van de nieuwe gemeente. Alhoewel nieuw… De fusie was al op 1 januari 2019 een feit. 

Klik met commissie

Van Limpt werkt in Nieuw Vennep, is midden 50, zit bijna 35 jaar in het sieraden ontwerp-vak. Hij is goed. Dat zag de selectiecommissie al toen het zijn aanpak voorgeschoteld kreeg. Er was een klik. In de beleving van de commissie heeft Van Limpt de opdracht dan ook perfect uitgewerkt en een fraaie, moderne ambtsketen ontworpen in zilver, met diverse bewerkingen. 

Prettige frictie

Met de keuze voor een modern kwaliteitsontwerp neemt Noordwijk afscheid van het goedbedoelde knutselideetje van de 2 voormalige burgemeesters. Daar hangt wel een prijskaartje aan. € 16.000,- telt de gemeente neer voor de creatie. Niet 1 inwoner of ondernemer in de gemeente betaalt daarvoor. Het geld is afkomstig uit het frictiebudget. De pot geld die de gemeente ter beschikking heeft gekregen voor de fusiekosten. 

A’ Design Award and Competition

Niet alleen de commissie is positief. Ook internationaal is er waardering voor het werk van Van Limpt. In 2018 deed hij mee aan de A’ Design Award and Competition. Deelname is meer dan een ‘proeve van bekwaamheid’. Denk groot. Denk ambitieus. Meer dan 70.000 deelnemers uit 180 landen registreerden destijds zich voor deze wedstrijd. 

Van de 45.906 ingediende projecten voor de 110 categorieën werden er meer dan 35.000 afgewezen. Uiteindelijk bleven er 10.694 projecten over die door een 212 leden tellende jury nog eens nader werden bekeken. Voor elke categorie zijn er verschillende awards beschikbaar: platina, goud, zilver, brons en ijzer. Dan zijn er ook nog eervolle vermeldingen. 

Van Limpt won als 1e Nederlandse sieradenontwerper in de categorie sieraden. Brons voor de ring van zijn hand. Het logo van de A’ Design Award and Competition siert nadien zijn trots communicatie-uitingen. 

Reflectie van Liefde

RingMaar er staat er nog een bij. De Muse Award waar hij een jaar later in de categorie ‘Product, Futuristisch’ goud wint voor zijn ring ‘The Reflection of Love’ – Reflectie van Liefde. De Muse Design Awards zijn internationale bekroningen van de International Awards Associates (IAA), met innovators, ontwerpers en communicatieprofessionals. 

Het jurypanel telt 42 ervaren leden, afkomstig van bekende wereldmerken zoals Grayling, DMG, McCann Worldgroup, Stewards of Wildlife, United Nations Children’s Fund, Hewlett Packard Enterprise, etc. Van Limpt diende een fraai ontwerp in – Zeker, maar met name de slijpvorm van de diamant was uniek. Wereldwijd zijn er in totaal minder dan 50 van deze diamanten. 

Kernen samensmeden tot een keten

Van sieraden naar ambtsketens is geen onbekend pad. Van Limpt maakte er al een voor de burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer die hij begin januari 2019 overhandigde aan toenmalige burgemeester Onno Hoes. Ook daar werden verschillende kernen samengesmeed tot één nieuwe gemeente. Maar dat was voor de ontwerper die toentertijd in Hoofddorp woonde natuurlijk een thuiswedstrijd.