Let op de bastaardsatijnrups in duinen

Bastaardsatijnrupsen op zoek naar voedsel trekken massaal vanuit de duinen het strand op. Voor bezoekers is dit oppassen geblazen, want aanraking met de brandharen van deze rups veroorzaakt een zeer venijnige jeuk.

Overlast

De overlast is groot, want het zijn er meer dan anders. De beestjes kruipen zelfs de terrassen op. De gemeente heeft bordjes neergezet om bezoekers te waarschuwen voor de bastaardsatijnrups. 

Spoelen, niet krabben  

Tips van de duinwachter: Zie je een rups, blijf ervan af! Houd afstand en ga van de wind af staan om rondzwevende brandharen te ontwijken. Ben je toch in aanraking gekomen met de brandharen en heb je klachten? Goed spoelen en niet krabben!  Anders wrijf je de brandharen meer de huid in. Bij ernstige klachten, raadpleeg de huisarts.

Explosie van nesten 

De gemeente heeft in het voorjaar rupsennesten laten verwijderen door een werkgroep van de Rivierduinen. Maar 2022 is een zogeheten mastjaar. Planten en dieren in natuur doen het uitzonderlijk goed. Dat betekent ook een explosie van nesten en uitlopende bastaardsatijnrupsen.

Eikenprocessierups

Ook een andere rups, de eikenprocessierups is al weer in onze regio gesignaleerd. Ook hier geldt: pas op en voorkom aanraking! Meer info op de website van GGD Hollands Midden.