Dinsdag 21 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream.

Laat de bellenblazer het werk doen

Hou je ook van een schoon strand? Een schone zee? Het voorkomen van plasticafval in zee en op het strand is nog nooit zo simpel geweest. Steun de crowdfundactie om de belletjesblaasinstallatie in de monding van de Oude Rijn mogelijk te maken. Een scherm van belletjes voorkomt dat plastic op ons strand terechtkomt.

Hollandse kanjers

Drie Nederlandse kanjers bedachten een even geniale als doeltreffende aanpak. Met een stroom belletjes voorkomen dat plastic en ander afval de zee in verdwijnt. Het werkt. Proeven wijzen uit dat meer dan 80% wordt afgevangen. Op de foto. De bedenkers van het systeem Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet and Saskia Studer. 

Bubble Barrier bedenkersCoast Busters

De stichting Coast Busters wil zo’n belletjesblaasinstallatie in de monding van de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee. De welluidende naam: de Limes Bubble Barrier. Ze hebben geld nodig. De stichting is een crowdfundactie gestart. Gemeente Noordwijk steunt de actie en roept iedereen op te doneren. 

Coast Busters logoOp ons strand 

Het is een prima plek. Het bellenscherm voorkomt dat plastic vervuiling vanuit de Oude Rijn de Noordzee in stroomt. Ook deze rivier functioneert als een soort snelweg voor plastic. Door verwering bewegen steeds kleinere fragmenten stroomafwaarts. Richting zee. Mooi als we de verdere afvoer naar zee stoppen. Doe we dat niet. Dan komt veel troep op ons strand terecht.

Breed gedragen

Gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse, Teylingen, Wassenaar, Voorschoten en Zoeterwoude staan achter het Katwijkse initiatief. In december 2019 spraken de gemeenten, het hoogheemraadschap van Rijnland en de stichting Coast Busters af toe te werken naar de plaatsing van een luchtbellenscherm dat plastic afval wegvangt bij boezemgemaal Katwijk. 

Noordwijk 

Gemeente Noordwijk legde meteen een mooi bedrag op tafel en wil nu voor 10 jaar nog eens 2650 euro betalen. Zes euro cent per inwoner. Afkomstig uit het zwerfafvalbudget. Volgens wethouder Sjaak van den Berg een van de meest hardnekkige problemen op het strand, de duinen, de bossen en de zee. 

Kuuroord 

Wethouder Sjaak van den Berg: “Een schoon strand en een schone zee zijn onze visitekaartjes. Dagjesmensen, verblijfstoeristen, onze eigen inwoners en natuurlijk ook onze ondernemers stellen bovendien steeds hogere eigen aan de omgeving. Zeker nu we de kuuroordstatus op zak hebben moeten we echt het verschil maken. De Limes Bubble Barrier is een installatie die helpt de vervuiling te bestrijden. Je voorkomt dat afval de zee instroomt en ons mooie strand vervuilt. Ik was onder de indruk van de effectiviteit en hoop dan ook dat mensen doneren.” 

Innovatie

Wat de wethouder betreft kan er meer in het verschiet liggen. “Bij de installatie zouden we een bezoekerscentrum kunnen inrichten. Hier staat het verhaal achter dit unieke en ook innovatieve idee centraal. Het is het waard om verteld te worden. Drie Nederlandse slimmeriken bedachten het principe. We zien nu dat we in Nederland de eerste toepassingen implementeren. Ook in het buitenland zijn ze laaiend enthousiast.”

Bubble Barrier Promo LiggendMeer weten?

  • Doneer meteen, dat kan hier
  • Meer weten over de Limes Bubble Barrier. Ga naar deze website.
  • Kijk ook even naar dit filmpje.
  • Maak kennis met de bedenkers. Nog een leuk filmpje