Donderdag 16 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream

Kijk uit voor gevaarlijke zeemuien

Voor de Noordwijkse kust hebben we te maken met zeemuien. In een rustige zee kan een sterke stroming verraderlijk zijn. Wat is een mui en wat moet je doen in een mui? Lees meer over zeestroming ‘de mui’.

Mui alertWat is een zee mui?

Voor de kust liggen rijen zandbanken. Bij eb zorgen de zandbanken voor poeltjes waar kinderen inspelen en je kunt erop staan in de zee. Loodrecht op de kust zijn er openingen tussen de zandbanken. Het zeewater stroomt tijdens de getijden, eb en vloed, door deze openingen, waardoor er een stroming zeewaarts ontstaat. Dit zijn (zee)muien. Afgelopen jaren is er veel aandacht voor muien, zo heeft Wethouder Sjaak van den Berg vorig jaar waarschuwingsvlaggen geplaatst op het strand 

Wat moet je doen in een zee mui?

Doordat de zee het water zeewaarts duwt ontstaat er een sterke stroming in de openingen tussen de zandbanken (de mui). Als je dieper dan de knieën de zee ingaat neemt het risico toe om meegetrokken te worden door deze stroming. Kom je in een mui, blijf dan rustig, en drijf mee met de stroming. Vanzelf kom je dieper in zee waar de stroming minder sterk is. Door schuin weg te zwemmen uit de mui kun je weer rustig terug naar land.  

Reddingsbrigade Nederland MuienCursus muizwemmen

De Noordwijkse Reddingsbrigade biedt een cursus muizwemmen aan. Kinderen boven 10 jaar met een zwemdiploma kunnen zich inschrijven voor een cursus muizwemmen in zee. Ouders van kinderen worden ook uitgenodigd om mee te doen aan de cursus. Wil jij veilig leren zwemmen in zee met stroming en muien? Wees er snel bij, er is beperkt plek. Ga naar de website van Reddingsbrigade Noordwijk voor inschrijven. Meer weten over veiligheid op het strand? Lees dan 'Veiligheid op het strand'.