Dinsdag 15 juni 2021 vergadert de gemeenteraad van Noordwijk. De vergadering start om 19:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream

In nieuwe jaar nieuw groen voor plantsoenen

In De Zilk komt er in verschillende plantsoenen nieuw groen. Of ze worden hersteld. Zodat we straks ook daar kunnen genieten van fris en goed groeiend openbaar groen.

Aanbesteden en dan aan de slag

De gemeente heeft afgelopen jaar onderzocht waar wat nodig was. De werkzaamheden zijn begin 2021 aanbesteed. Eind januari 2021 start hoveniersbedrijf Jonker met de werkzaamheden. We starten in De Zilk. Eind 2021 worden ook enkele plantsoenen in Noordwijkerhout aangepakt.

Veel groen aan vervanging toe

Een deel van de huidige plantsoenen in De Zilk groeit slecht of is aan het einde van zijn levensduur. Daarnaast groeit een deel van de beplanting niet goed. De zoute zeewind en de samenstelling van onze grond hebben daar zeker invloed op. Dat moet en kan beter. Zodat we straks ook in alle dorpen in onze gemeente van mooi openbaar groen kunnen genieten. 

Weghalen, grond verbeteren en planten

Op de kaart is te zien wat er wordt gedaan. De bomen blijven in alle vakken staan. Het gaat alleen om de beplanting.

  • In sommige plantsoenen moeten alle planten weg. Deze vakken zijn rood op kaart en worden aangeduid met de term ‘rooien’. 
  • In andere plantsoenen halen we enkele planten weg. Deze vakken zijn geel en worden aangeduid met de term ‘inboeten’.

Dan analyseren we de grond. Er komt beplanting op maat. Ook zorgen we voor grond die genoeg energie heeft om goed voor het groen te zorgen. Als dit allemaal is gedaan worden de vakken opnieuw ingeplant. 

Tot slot de laatste laag aanbrengen

Om te zorgen dat de plantsoenen van goede kwaliteit blijven worden de plantsoenen voorzien van een zogenaamde ‘mulchlaag’. Deze laag houdt vocht vast en verteerd langzaam zodat er voeding bij de planten komt en leven in de bodem blijft. Deze voeding en het bodemleven is van belang om de beplanting goed te laten groeien in de komende jaren.

Meer weten?

Voor meer informatie of vragen kunt u via het Klantcontactcentrum contact opnemen met de heer K. (Kevin) van der Schatte Olivier of via gemeente@noordwijk.nl een e-mail sturen.