Donderdag 16 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream

Herstelwerkzaamheden R.K. Jeroenskerk

De gemeente bereidt herstel aan de toren van de R.K. Jeroenskerk voor. Een proef wees uit welke voeg het beste is.

Rapport MonumentenwachtGevoegde muur

Herstel is dringend nodig. Het voegwerk bleek niet op de juiste manier aangebracht. Hierdoor lieten stukken van het voegwerk los. Dit is gevaarlijk. Stukken kunnen naar beneden vallen. Slecht voegwerk helpt ook niet het pand te beschermen tegen verval. 

Eerst testen

Wat is de beste samenstelling van de mortel? De aannemer heeft een test gedaan om dat te bepalen. Hij zette 5 proefzettingen op. Hij lette op de hardheid van de stenen en op de kleur. Op basis daarvan heeft hij een de keuze gemaakt. Op de foto zie je een van de proefzettingen. 

Ook de galmborden 

De aannemer checkt meteen de galmborden in de galmgaten in de toren. De borden voorkomen dat er regen naar binnen kan. Ook richten ze het geluid wat meer naar beneden. Is er een reparatie nodig? Dan kan dat meteen. De steiger staat er toch. 

Plaats in de geschiedenis

De R.K. Jeroenskerk neemt een bijzondere plek in in de Noordwijkse geschiedenis. Hier worden de relieken van de heilige Jeroen bewaard. In een schrijn in het Jeroensaltaar. Zijn dood zette Noordwijk Binnen in de vroege Middeleeuwen op de kaart als internationaal bedevaartsoord. Meer weten