Goed bij de LES in Witte Kerk

In april 2022 zijn er dorpsgesprekken over een toekomst zonder aardgas en een samenleving waar energie duurzaam wordt opgewekt. In de Witte Kerk was het eerste gesprek. Het was een mooie opkomst. Een goed gevulde kerk en veel interactie. Het smaakt naar meer.

Warm welkom

Demissionair wethouder Theo Alkemade heette de ruim 40 deelnemers welkom in de Witte Kerk in Noordwijkerhout. Hij schetste de vraagstelling. De gemeente werkt aan een plan voor een toekomst zonder aardgas en waarin inwoners, ondernemers, bedrijven en instellingen gebruikmaken van duurzaam opgewekte energie. De gemeente wil horen wat inwoners vinden. Hoe ze tegenover het vraagstuk staan. Deze inbreng vindt de gemeente belangrijk. De inbreng helpt de gemeente bij het opstellen van een plan. Voluit: de Lokale Energiestrategie (LES). 

Energiecoaches 

De engergietransitie raakt iedereen. Inwoners doen al heel veel aan het verduurzamen van hun woning. Er is belangstelling. Naar aanleiding van het dorpsgesprek kreeg de gemeente weer veel extra aanvragen voor de energiecoaches. De specialisten die helpen met het huis te verduurzamen. Ze wijzen vaak de weg naar subsidies. Ook woningcorporaties dragen hun steentje bij. Alles op alles om in de toekomst zonder aardgas comfortabel te wonen en te leven. 

Vragenlijst

Maar er moet veel energie duurzaam opgewekt worden. In de aardgasvrije toekomst zullen er mogelijk ook windturbines in de gemeente geplaatst moeten worden. Zonneakkers aangelegd. In de gemeente moet er gesproken worden over locaties. Omvang. Hoogtes. Aantal. De gemeente wil graag van inwoners horen hoe ze daar over denken. Er is een vragenlijst. Tijdens het dorpsgesprek kreeg de gemeente maar liefst 22 verzoeken voor het toesturen van de vragenlijst.  

Laat weten wat je belangrijk vindt 

De vragenlijst is voor iedereen beschikbaar. De gemeente hoort graag jouw mening voor zij aan de slag gaat. De vragenlijst vind je hier:

Doe mee 

Dorpsgesprekken

De komende weken zijn er nog 3 dorpsgesprekken. Iedereen is er welkom.

De Zilk

Dinsdag 19 april 2022, locatie  De Duinpan, van 19:00 uur tot 21:00 uur, inloop vanaf 18:45 uur. 

Noordwijk Binnen

Dinsdag 26 april 2022, locatie Oude Jeroenskerk, van 19:00 uur tot 21:00 uur, inloop vanaf 18:45 uur. 

Noordwijk aan Zee

Donderdag 28 april 2022, locatie De Muze, van 19:00 uur tot 21:00 uur, inloop vanaf 18:45 uur.

Verder lezen