Gladheid fietspad Herenweg aanpakken

De gemeente heeft na klachten en valpartijen direct de gladheid in de bochten op het fietspad langs de Herenweg aangepakt. Met stoom en een natuurvriendelijk oplosmiddel werd de oorzaak weggenomen.

Glad bij regen

Het ziet er mooi uit. Het nieuw betonnen fietspad langs de Herenweg in Noordwijk Binnen. Er wordt ook goed gebruik van gemaakt. Maar toen het regende ging het fout. Valpartijen. Met name de bocht in het pad bij de Tolhoren en bij de oversteek bij de Beeklaan. 

Via Fixi en Politie 

Meldingen kwamen binnen via het bekende Fixi. Ook via de politie kreeg de gemeente meldingen binnen. Totaal 10. De gemeente kwam in actie. Want valpartijen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

In actie

Er werden waarschuwingsborden geplaatst. Vervolgens werd met de leverancier van de betonplaten gekeken wat er aan de hand is. De oorzaak was snel bekend. En erg voor de hand liggend.

Nuttig laagje

Bij het maken van de betonplaten spuit de fabrikant de bovenkant namelijk af met een speciaal spul. Een paraffineachtige vloeistof die op een versgestort betonoppervlak wordt aangebracht om het verdampen van water uit het betonoppervlak te verminderen.  

Sterker beton

Het laagje geeft een dichter en sterker betonoppervlak. Normaal verdwijnt het door het weer. De fietsers die er overheen rijden. Maar zo ver was het nog niet. Er lag nog spul en toen kwam de regen.

Stoom en natuurvriendelijk oplosmiddel 

Donderdag 19 mei 2022 volgde een flinke schoonmaakbeurt om het laatste restje van het laagje te verwijderen. Met stoom en een natuurvriendelijk oplosmiddel werd de klus geklaard. Na werktijd. Want de behandeling was een spoedklus.