Gevonden. Deel Atlantikwall

Bij de werkzaamheden aan het Palaceplein is een deel van de Atlantikwall blootgelegd. De gemeente stelt het begin oktober 2020 veilig.

Eruit takelen

Het gaat om 6 meter goed geconserveerd oorlogsbeton. De komende dagen wordt het deel verder vrij gemaakt. Daarna komt er groot materieel naar Noordwijk aan Zee om het stuk op te takelen. Het is nog niet precies duidelijk op welke dag dat zal gebeuren. 

Op de boulevard geplaatst

De kraan plaatst het deel van de Atlantikwall op de boulevard. Bij dat gedenkwaardige moment staan de gemeente en het Atlantikwall Museum Noordwijk stil. Ze werken aan de vervolgstap. Ze willen het deel behouden voor het nageslacht. Een van de mogelijkheden. Er een monument van maken. 

Atlantikwall Museum

Noordwijk heeft een schitterend eigen museum over het beruchte verdedigingswerk. Het ligt vlakbij de vindplaats. Direct bij het aankondigen van de werkzaamheden aan het Palaceplein hebben gemeente en museum de handen in een geslagen. Samen zullen ze het een goede bestemming geven. 

Impact op vooroorlogse badplaatscultuur

Deze modern-archeologische vondst is een nieuwe aanwinst voor Noordwijk en het museum. Het vertelt opnieuw het Noordwijkse verhaal over het verdedigingswerk. De locatie is bijzonder. Alles werd ervoor gesloopt. De oorlog en de Atlantikwall betekenden een eind aan de vooroorlogse badplaatscultuur. 

Lees ook: ‘Werk aan Palaceplein legt belangrijk stukje historie bloot

Atlantikwall