Extra geld beschikbaar voor Zorgpauze

Voor veel mantelzorgers betekent de coronacrisis een extra belasting in de zorg voor een naaste. Door de crisis doen zorgvragers vaker een beroep op hun mantelzorgers. Daarom is het belangrijk dat ze deze zorg af en toe kunnen overdragen aan een ander. Ook de gemeente merkt dat er in deze periode extra vraag is naar de Zorgpauze en stelt voor 2021 € 65.000,- extra beschikbaar om mantelzorgers te ontlasten.

Even een pauze nemen 

De Zorgpauze is een vorm van respijtzorg en is bestemd voor mensen die langdurig voor een naaste zorgen. Soms is het belangrijk om deze zorg even aan een ander over te dragen en een pauze te nemen. De Zorgpauze biedt deze mogelijkheid. Even bijkomen en andere ontspannende activiteiten ondernemen. Zo kunnen mantelzorgers de zorg voor bijvoorbeeld een zieke partner langer volhouden. 

Extra uren beschikbaar

Omdat er tijdens deze coronacrisis meer vraag is naar de Zorgpauze stelt de gemeente voor 2021 € 65.000,- extra  beschikbaar. Dit bedrag wordt ingezet om het aantal uren voor de Zorgpauze uit te breiden. Deze extra uren zijn met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 beschikbaar. Zo kunnen mantelzorgers in deze periode een extra adempauze inlassen als dat nodig is. 

Ouders van kinderen met zorgbehoefte

De Zorgpauze is ook beschikbaar voor ouders met kinderen die extra zorg nodig hebben. Ook hiervoor is in 2021 extra budget beschikbaar om de uren uit te breiden. 

Via de mantelzorgpas

Mantelzorgers die al eerder de Mantelzorgwaardering of een Zorgpauze hebben aangevraagd, hebben een mantelzorgpas. Op deze pas staat het tegoed voor de Zorgpauze. Ook de extra uren worden daar automatisch bij gezet.  

Met een mantelzorgconsulent de mogelijkheden bekijken

Mantelzorgers die een zorgpauze kunnen gebruiken, kunnen hierover in gesprek met de mantelzorgconsulenten van Welzijn Noordwijk. Samen wordt gekeken naar welke ondersteuning het beste bij de situatie past. Er zijn verschillende vormen van ondersteuning mogelijk. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de mantelzorgconsulent. Woont u in Noordwijk, dan kunt u contact opnemen met Wendy Clason via +31 (0)6 554 567 79. Woont u in Noordwijkerhout of De Zilk, dan kunt u contact opnemen met Klaartje Passchier via +31 (0)6 386 792 54. Zij zijn ook bereikbaar via mantelzorg@welzijnnoordwijk.nl.

Nieuwsbrief Welzijn Noordwijk

Eind mei 2021 verschijnt de nieuwsbrief van Welzijn Noordwijk. Deze wordt aan alle geregistreerde mantelzorgers verstuurd. In deze nieuwsbrief staat ook meer informatie over de extra uren voor de Zorgpauze. Bent u mantelzorger en wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen, neem dan contact op met 1 van de mantelzorgconsulenten. Lees voor meer informatie over de Zorgpauze.