Dinsdag 21 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream.

Een aardgasvrije toekomst. Hoe stappen we over?

Onze toekomst is aardgasvrij. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Hoe krijgen we dat voor elkaar? Gemeente Noordwijk nodigt ook jou van harte uit om hierover mee te denken. Geef je op en bouw mee aan onze aardgasvrije toekomst.

2050: alle wijken en buurten in onze gemeente aardgasvrijWereldbol met windmolens

Je hebt er vast al over gehoord. Net als alle gemeenten in Nederland staan we in de gemeente Noordwijk voor de opgave om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dat doel te halen, moeten in 2050 alle gebouwen op een duurzame manier worden verwarmd. Nu gebruiken we hiervoor nog aardgas. Dat is niet duurzaam. Daarom gaan we stap voor stap aan de slag met het aardgasvrij maken van alle gebouwen in de gemeente Noordwijk. Dat is een flinke opgave en daarom worden nu al de eerste stappen gezet: de gemeente gaat een visie opstellen waarin ze aangeeft hoe we dit voor elkaar gaan krijgen. Dit noemen we een Transitievisie Warmte.

Een oplossing voor elke buurt

Het aardgasvrij maken is een opgave die gevolgen heeft voor elke bewoner en elk bedrijf in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Het raakt ook jou. Om een aardgasvrije toekomst te realiseren is het belangrijk dat zoveel mogelijk energie wordt bespaard en dat er beter wordt geïsoleerd. Hoe minder energie wordt verbruikt, hoe minder ervan nodig is. Ook onderzoekt de gemeente hoe de huizen en gebouwen in onze gemeente zonder aardgas verwarmd kunnen worden. Daarbij kijken we naar verschillende technieken. Welke oplossing het best past, kan verschillen per woning, straat, wijk of plaats. 

Samen met inwoners aan de slag

Voor het opstellen van de Transitievisie Warmte is veel kennis en betrokkenheid nodig. Van iedereen. Ook van jou. We horen graag hoe jij er tegenaan kijkt. Zo kunnen we rekening houden met uitgangspunten, renovatieplannen, en andere wensen en voorwaarden die voor jou van belang zijn.  

Denk mee en Doe mee. Meld je nu aan.

Wil je meedenken over een aardgasvrije toekomst? Hoe we met elkaar de overstap maken? 

Meld je aan

We zoeken daarna snel contact met je. Want we hebben je er graag bij. 

Eerst nog wat meer lezen? Raadpleeg de projectpagina