Donderdag 16 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream

De Jutter op ruimtevaartmissie

Groep 8 van basisschool De Jutter doet dit jaar mee aan Mission X. Ruimtevaartwethouder Roberto ter Hark vertelde waarom Noordwijk zo bijzonder is. Met de ruimtevaart dichtbij huis spreekt zo’n lesprogramma nog meer aan.

Op naar de Space Campus Noordwijk

Ruimtevaart is belangrijk voor gemeente Noordwijk. De kustgemeente is een sterke schakel in de Nederlandse ruimtevaartsector. Wie in de gemeente woont heeft op dichtbij huis een toplocatie waar de komende jaren de Space Campus Noordwijk tot stand komt.

Space Expo

Mission X is een schoolproject waar alle basisscholen van Nederland gratis aan mee kunnen doen. Kinderen trainen gedurende zes weken als een astronaut en komen spelenderwijs in aanraking met wetenschap, techniek, de ruimte en de ruimtevaart. Mission X wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door het Noordwijkse ruimtevaartmuseum Space Expo. Maar liefst 130 Nederlandse scholen hebben zich aangemeld. 2 Noordwijkse scholen doen mee:  De Jutter en Hoffenne.

Galileo Galilei

Wethouder Roberto ter Hark nam eind maart een kijkje bij groep 8 van De Jutter waar docent Ruud Alkemade de kinderen ruimteles geeft. De middag van het bezoek stond in het teken van Galileo Galilei. Het Galileo Reference center. Een beroemde natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Maar voordat het zover was stond de ruimtevaartwethouder voor de klas. In Noordwijk is een belangrijk ruimtevaartbedrijf naar hem vernoemd.

Een Noordwijks accent

De wethouder vertelde de kinderen over hoe bijzonder het is om te wonen in een woonplaats waar de grote Europese ruimtevaartorganisatie ESA ESTEC is gevestigd en museum Space Expo. Bijna een uur lang stelden de kinderen vragen aan de wethouder. Bijvoorbeeld over hoe satellieten getest worden bij ESA ESTEC. En over buitenaards leven, nieuwe planeten, raketten, missies naar de maan en Mars. Samen met een vertegenwoordiger van Space Expo werden alle vragen beantwoord.


Ruimteles voor groep 8 van basisschool De Jutter