Buurtgezinnen biedt kinderen warmte en persoonlijke aandacht

Je gunt ieder kind een fijn en warm gezin. De beste basis voor een goede start. Dit is helaas niet altijd zo. Noordwijk start met ondersteuning van kwetsbare gezinnen met kinderen door Buurtgezinnen.

Opvoeden doen we samen

Het idee achter Buurtgezinnen is: opvoeden doen we samen. Gezinnen die steun kunnen gebruiken worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt. Suzanne Bergmans is coördinator in de gemeente Noordwijk.

Voorbeeld: bij ziekte of scheiding

‘Al jarenlang werk ik in de jeugdhulpverlening. Ik miste een makkelijk bereikbare en preventieve aanpak voor gezinnen en kinderen. Er kan overbelasting worden ervaren bij ziekte of door scheiding. Uit eigen ervaring weet ik dat het soms moeilijk is om met een gezin alle ballen in de lucht te houden. Dan is een netwerk fijn om op terug te kunnen vallen. Als dat netwerk ontbreekt dan kan Buurtgezinnen dé oplossing zijn.’

Alledaags en vriendelijk

Als coördinator maakt Suzanne de matches tussen de gezinnen en begeleidt de gezinnen na de match. Zij bewaakt de veiligheid en pedagogische kwaliteit. De opvang is alledaags, vriendelijk en in de buurt. Wat extra liefde en aandacht tijdens een wekelijkse speelafspraak, een weekendje logeren of samen vissen of een rondje fietsen. Het gaat om ondersteuning op maat. Buurtgezinnen bekijkt samen met het vraaggezin wat er nodig is.

Simpel en krachtig

De gemeente Noordwijk helpt de coördinator op weg. Wethouder Dennis Salman: Wat Buurtgezinnen doet is simpel en krachtig. Ze zoeken voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt. Dit gezin ontlast de ouders en biedt extra aandacht en liefde aan de kinderen. Op deze manier proberen we te voorkomen dat de problemen erger worden. Zo helpen we kinderen zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Vraaggezin en steungezin

Buurtgezinnen brengt een vraaggezin samen met een steungezin. Voor goede koppelingen zijn ze allebei nodig. Suzanne nodigt gezinnen uit om zich te melden via e-mail of per telefoon via +31 (0)6 5589 7155.
Buurtgezinnen werkt in ruim 80 gemeenten en nu dus ook in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Op de website van Buurtgezinnen staat alle informatie. Je kunt je aanmelden via deze website. Ook opa’s en oma’s, eenoudergezinnen, stellen zonder kinderen of alleenstaanden kunnen steunouder worden.