Bubble Barrier genomineerd voor Earthshot Prize

Spannende dagen voor de uitvinders van de Bubble Barrier. Gaan ze dit weekend in de prijzen vallen? De beslissing valt in Boston in Amerika. Gelukkig zie je dichtbij huis hoe slim hun uitvinding werkt.

Water met bubbels en een persoon op supplank die iets uit het water paktBij het boezemgemaal

Een van hun bellenblazers vind je namelijk bij het boezemgemaal in buurgemeente Katwijk. Met gerichte luchtbelletjes voorkomt deze Limes Bubble Barrier dat plastic de zee in stroomt. Limes verwijst natuurlijk naar de Romeinse tijd. De grens en de versterkingen die de Romeinen hebben aangelegd.

Burgerinitiatief

De Bubble Barrier is nog niet zo lang geleden naar de regio gehaald. Bezorgde burgers waren de stuwende kracht er achter. De vriendelijke en effectieve techniek sprak de partijen aan. Minder plastic in de zee en op het strand is een doel waar niemand tegen kan zijn.

Zwerfaval

Plasticvervuiling is een groeiend probleem. De grote en kleine stukjes brengen schade toe aan het zee-ecosystemen. Het is ook niet goed als het in de voedselketen terechtkomt. Volle buik met plastic. Dat is funest voor grote en kleine dieren.

Met elkaar

De actie tussen inwoners, gemeenten, instellingen en bedrijven begon met het samenwerkingsverband tussen Coast Busters, Hoogheemraadschap van Rijnland en gemeente Katwijk. Gemeente Noordwijk haakte aan op het initiatief. Zette zijn handtekening in 2009 onder de samenwerkingsovereenkomst en betaalde mee. Het is een ijzersterke innovatie.

IJzersterke initiatieven

Pakt de Bubble Barrier in Boston een prijs? Alle finalisten zijn keigoed. Hun initiatieven zijn ijzersterk. Je kunt ze bekijken op de website van de Earth Shot Organisatie.

Samen op voor de aarde

Ondanks de hoge diversiteit hebben ze veel gemeenschappelijk. Hun initiatieven dragen effectief bij aan minder vervuiling. Aan een betere en ook schonere omgeving. Minder negatieve impact van de mens op de mens.

Duimen voor Bubble Barrier

Misschien vallen de bedenkers van de Bubble Barrier 2 december in Boston in de prijzen. Ondertussen doet het bellenscherm al op verschillende plekken in Nederland zijn goede werk.