Brief burgemeester over grote gevolgen corona op dagelijks leven

Onze burgemeester Wendy Verkleij schreef een brief aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk over de grote gevolgen die het coronavirus heeft op ons dagelijks leven. Bekijk haar gesproken bericht (klik op link linksboven in afbeelding) of lees de brief.

Beste Noordwijkers,

Wat overkomt ons toch allemaal. Wij leven in een onwerkelijke wereld. Wij proberen ons allemaal zo goed als het gaat aan te passen aan deze ongekende situatie. Deze crisis raakt iedereen. Het is belangrijk dat wij ons samen hier doorheen slaan. Ik zie hoe wij in onze gemeente ons aanpassen aan de nieuwe realiteit, en ben ontzettend trots op hoe wij omgaan met de impact van het coronavirus op ons dagelijks leven.

Er worden ook persoonlijke offers gevraagd. Donderdag kondigde het Kabinet aan dat de verzorgingstehuizen sluiten voor bezoek. Dit is natuurlijk een vreselijk nare maatregel, maar nodig om de gezondheid van onze ouderen te beschermen. Dat betekent niet dat wij alle ouderen alleen laten. Bel ze, Facetime of Skype ze, stuur een tekening of mooie kaart, houd contact. 
 
De leraren in onze gemeente zijn gelijk aan de slag gegaan om te zorgen dat kinderen lessen kunnen blijven volgen. Geweldig. Elke week even met de leraar of lerares bellen. Digitale prikborden. Wat zijn we toch creatief en inventief. Ik roep alle ouders en kinderen op, om zo goed als het kan de digitale lessen te volgen die je van school krijgt. 
Idee: onze buurtsportcoaches maken iedere dag filmpjes met beweegtips voor kinderen. 

Ik richt mij nu speciaal tot alle jongens en meisjes:  
''Beste jongens en meisjes, wij zien de laatste dagen, zeker met het mooie weer, dat jullie elkaar in grote groepen  buiten ontmoeten. Dat is een risico. Houd rekening met de afstand van 1,5 meter zoals het RIVM zegt. Dat is belangrijk voor jullie gezondheid en iedereen om je heen.” Dit geldt eigenlijk voor ons allemaal, maar gaat u naar buiten. Houd afstand als je naar onze winkels, de supermarkt of naar de markt gaat.  

Op sociale media zie ik dat veel inwoners  hun hulp aanbieden aan kwetsbare mensen die hun huis niet uit kunnen. Maar ook aan ouders die moeten werken en oppas nodig hebben voor de kinderen. Wat mooi om te zien dat er in Noordwijk zoveel mensen naar elkaar omkijken. Ik wil graag een oproep doen aan iedereen die gezond is en iets voor een ander wil betekenen; help elkaar waar het kan.  

Omzien naar elkaar betekent in deze tijd niet bij elkaar op bezoek gaan, maar even bellen, appen, briefje in de bus of boodschappen doen. Dat kan allemaal. Mij bereiken mooie initiatieven, zoals Reuring die online hun werk voortzetten, Stichting met je Hart die plantjes heeft bezorgd  bij ouderen, zo is er ook de Facebookgroep corona support Noordwijk. Bij Welzijn Noordwijk kan je terecht als je hulp nodig hebt, maar je kan ook hulp aanbieden. Zo zijn er nog veel meer initiatieven, zoals van de wijkverenigingen.  

Veel Noordwijkse (zelfstandige) ondernemers worden ongekend hard geraakt door deze crisis en zij verdienen onze steun, in welke vorm dan ook.  Als gemeente komen wij ondernemers tegemoet met belastingmaatregelen en ook het Rijk heeft maatregelen genomen. Wij doen wat wij kunnen om te helpen en ondernemers tegemoet te komen. Leven met corona is leven zonder theater, bioscoop, cafés en restaurants. Ze hebben hun deuren moeten sluiten. Ik zie veel creativiteit bij restaurants. Zij bezorgen maaltijden aan huis of je kan het afhalen. Maar ook bij bezorgen en afhalen geldt, houd alsjeblieft 1,5 meter afstand. 
Ik doe ook een oproep: ondersteun onze lokale winkeliers en koop lokaal. Vaak kunnen producten van hen nu bezorgd worden. 

Ook veel sportwedstrijden en evenementen worden helaas afgelast, zoals het Bloemencorso. Tal van vrijwilligers en professionals, zien soms maanden van enthousiast voorbereidingswerk in rook opgaan, met alle begrijpelijke teleurstelling die daarbij hoort.

In de ziekenhuizen staat de intensieve zorg op scherp. Zorgverleners draaien tropenroosters om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Maar ook medewerkers van de supermarkten, vuilnismannen en al die anderen die onze maatschappij draaiend houden verdienen ons diepste respect. Daar nemen wij ons petje vooraf en klappen wij heel hard voor. Help deze mensen waar je kunt en complimenteer ze. 

Iedere dag komen wij in het gemeentehuis bij elkaar om laatste stand van zaken te bespreken. We kijken waar organisaties tegenaan lopen en waar we kunnen helpen. Wij zorgen dat de dienstverlening doorgaat waar onze inwoners van afhankelijk zijn, alleen gebeurt dat nu op afspraak. Wij informeren u zo snel mogelijk over elke wijziging of maatregel  via onze kanalen.

Ik wil u allemaal heel hartelijk danken voor uw belangrijke bijdrage aan alle inspanningen die van ons allemaal worden gevraagd. Dat verdient grote waardering. Ik wens alle inwoners veel sterkte toe de komende tijd. Zorg goed voor elkaar!

Wendy Verkleij
Burgemeester Noordwijk