Brief burgemeester Wendy Verkleij

Onze burgemeester Wendy Verkleij schreef op maandag 9 november 2020 een brief aan alle inwoners van de gemeente Noordwijk.

Beste inwoners,1 Burgemeester Wendy Verkleij

Nog steeds beheerst corona ons leven. We hoopten het niet nóg een keer mee te maken, maar helaas. Alweer worden veel mensen ziek. Alweer moeten we zoveel mogelijk thuisblijven en alweer zijn de horecagelegenheden en vele andere voorzieningen dicht. Samen moeten wij nu echt zorgen dat het aantal besmettingen fors daalt. Willen we straks de feestdagen gezellig en met elkaar kunnen vieren dan moeten we echt de nieuwe coronaregels naleven. Zo simpel is het.  

Geen andere keuze

Het kabinet heeft voor de komende periode extra strenge maatregelen aangekondigd om de tweede coronagolf een halt toe te roepen. Deze maatregelen zijn voor ons allemaal een pijnlijke stap terug, maar er is helaas geen andere keuze. We moeten namelijk alles op alles zetten om te voorkomen dat er weer veel, vooral oudere en kwetsbare mensen, heel ziek worden of zelfs komen te overlijden.

Mag ik een beroep op u doen

De statistieken zijn ook hier zorgelijk. Iedereen kent nu wel iemand die corona heeft en -helaas- ook iemand die door corona te maken heeft met een uitgestelde behandeling of operatie. Met elkaar moeten we er een tandje bij zetten. Mag ik opnieuw een beroep op u doen? Nu scherp opletten en de regels in acht nemen, betekent dat we de kans hebben dat de maatregelen weer iets versoepeld kunnen worden. Doe we dat niet dan wordt het huidige regime verlengd of zelfs weer wat zwaarder. Ik zou dat echt doodzonde vinden. 

Meeleven

Mijn hart gaat uit naar de mensen die ernstig ziek zijn geworden en naar hun naasten. Maar ook naar de mensen in de zorg die de drukte ook nu weer bijna niet meer aan kunnen. Ik leef mee met de ouderen die eenzaam zijn en waarvan enkelen niet meer de deur uit durven. En met de jongeren die weer niet mogen wat ze zo graag doen: uitgaan, sporten, met vrienden bij elkaar komen. En natuurlijk denk ik veel aan de vele ondernemingen in onze gemeente. 

Horeca en werknemers

Ook denk ik aan de horecaondernemers voor wie de nieuwe maatregelen vreselijk hard aankomen. Velen maken zich serieus zorgen over de continuïteit van hun bedrijf en hun persoonlijke toekomst. Ik begrijp hoe zwaar het is voor alle betrokkenen, eigenaren en werknemers. Ik hoop met heel mijn hart dat ze deze moeilijke periode toch goed doorkomen. Wij kunnen ze samen ondersteunen door bij ze af te halen of te laten thuisbezorgen. Daarom: koop lokaal en ondersteun onze lokale ondernemers. 

Voorkom besmetting van naasten

Veel mensen hadden de afgelopen tijd meer moeite om afstand van elkaar te houden. Hoe begrijpelijk ook, het is helaas wel de oorzaak van het oplopende aantal besmettingen. Ook in Noordwijk hebben wij veel besmettingen. Het virus is nu niet minder besmettelijk of minder gevaarlijk dan een half jaar geleden. Ik hoor van mensen die besmet waren hoe heftig het coronavirus kan toeslaan en hoelang ze er daarna nog last van kunnen hebben. Dus probeer te voorkomen dat u of uw naasten (ernstig) ziek worden.

Extra voorzichtig

Laten we daarom de komende periode extra voorzichtig zijn. Door zo min mogelijk te reizen. Door afstand van elkaar te houden en onze sociale contacten fysiek zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent: als u iets te vieren heeft, stel het uit. Ga zo min mogelijk bij mensen op bezoek en nodig liever ook niemand bij u thuis uit. 

Richt u op wat wel kan

Ik besef dat deze 2e golf opnieuw veel van ons vraagt. Toch moeten we proberen er nogmaals samen de schouders onder te zetten. Probeer positief te blijven en u te richten op wat nog wel kan. Probeer begrip te hebben voor elkaar en elkaar te steunen. We doen het niet alleen voor onszelf. We doen het voor de mensen in de zorg. Voor de toekomst van onze gemeente en voor de mensen van wie we houden. Laten we elkaar zo goed mogelijk tegen het virus proberen te beschermen en de komende tijd nog meer naar elkaar omkijken.
Met elkaar komen we deze moeilijke periode te boven. Hou vol.

Wendy Verkleij

Burgemeester van Noordwijk