Brandhaarden bastaardsatijnrupsen voorkomen

De lente is volop losgebarsten. Ook de bastaardsatijnrups komt bijna uit zijn winterslaap. Gelukkig ruimen vrijwilligers nu al nesten. Ze nemen daarbij alle voorgeschreven coronarichtlijnen in acht.

Duinen

In de Noordwijkse duinen komt de bastaardsatijnrups voor. Elk jaar kun je enorme hoeveelheden tegen komen. Daar moet je vanaf blijven. De rupsen zijn gevreesd. Hun lange haren veroorzaken huiduitslag met bultjes en blaasjes. Ook krijg je jeuk. Heel veel jeuk. Geen wonder dat de GGD daarvoor waarschuwt.

Mensen in het duin

Noordwijk aan Zee

Fijn dus als vrijwilligers nesten opruimen. Voorkomen dat de rupsjes het gevreesde groeistadium bereiken met de lange haren. Deze week is een ploegje mensen daarmee begonnen. In de duinen bij de boulevard in Noordwijk aan Zee. Lekker in het zonnetje. Ze knippen de nesten weg. Ze worden verhakseld.

GGZ Rivierduinen

Het zijn vrijwilligers van GGZ Rivierduinen. Afdeling Loopbaanbegeleiding. De organisatie doet vaak dit werk. Voor Noordwijk hadden ze nog een plekje in hun agenda. Ze zijn goed geïnstrueerd. Houden zich aan de coronarichtlijnen. Hun hele organisatie is er op gefocust. Want ook in hun bedrijfsvoering vechten ze tegen besmettingen.

Openbare ruimte

De gemeente bestrijdt de rups. Toch is de kans groot dat recreanten de rups tegenkomen. Vooral als ze buiten Noordwijk aan Zee zijn. In de duinen van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Daar laten we de rupsjes ongemoeid. Het is één van de 6812 soorten die er leven

Check ook ons klassieke Facebookbericht over de massale uitbraak van de rupsen.