Bijen en Bioblitz

Er zijn al veel verschillende tellingen voor natuuronderzoek. We tellen een dag vlinders, of een half uurtje vogels in de tuin. Bloeiende planten in december, een nationale bijentelling. Nu is daar als kers op de taart ook de Bioblitz.

Wat is een Bioblitz?

BijEen Bioblitz is een natuuronderzoek in een bepaald gebied waar in een meestal korte periode zoveel mogelijk levende soorten worden benoemd. Niet alleen bijen, maar alles wat groeit en bloeit, kruipt en vliegt, van Atalanta tot Zwaan. Wetenschappers en vrijwilligers gaan op zoek naar planten, vogels, insecten, spinnen, amfibieën of zoogdieren. In één klap wordt er een goed inzicht gecreëerd in de biodiversiteit van zo’n gebied, welke dieren en planten samenleven. Als je weet wat er allemaal is weet je ook beter wat je moet beschermen!

Bioblitzen in de omgeving

Zo was er in juni 2020 een Bioblitz Katwijk waar door 74 waarnemers ruim 1400 soorten zijn waargenomen in en om Katwijk. Natuurlijk zaten daar ook diverse bijzondere bijensoorten tussen, met mooie namen zoals de poldermaskerbij en de gedoornde slakkenhuisbij. Andere Bioblitzen in de omgeving waren of zijn er in Nieuwkoop, Hillegom en Leiden, in Tuinvereniging Ons Buiten. En wie weet, misschien komen er meer, je kunt er natuurlijk ook zelf één beginnen, in stad, dorp of een speciaal gebied. Voor de volledige lijst van Bioblitzen kun je kijken op waarneming.nl/bioblitz Dat is ook de plek waar de waarnemingen ingevuld kunnen worden, of waar je een Bioblitz kan gaan beginnen. Iedereen kan meedoen.

Meer info

Wil je meer weten over bijen en Groene Cirkel Bijenlandschap? Kijk dan op bijenlandschap.nl