Bezorgers PostNL helpen vrijwillig bij signaleren van eenzaamheid

PostNL gaat Noordwijk helpen in het terugdringen van eenzaamheid. Het bedrijf werkt samen met het Signaalpunt Eenzaamheid, Welzijn Noordwijk en de gemeente Noordwijk. De pilot duurt drie maanden en is op 23 februari gestart.

Eenzaamheid is een groeiend probleem

Eenzaamheid is een groeiend probleem. De pandemie heeft hier geen goed aan gedaan. Eenzamen vinden het moeilijk of hebben niemand om er over te praten of om hulp te vragen.

Gevoel van leegte

Wie eenzaam is, heeft een grotere kans op Alzheimer, overgewicht en hart- en vaatziekten. Maar kampt ook met een gevoel van leegte en algemene ontevredenheid over het leven. Met als gevaarlijk gevolg dat mensen minder goed voor zichzelf gaan zorgen.

Mensen met elkaar verbinden

Wethouder Dennis Salman: Eenzaamheid kun je oplossen door mensen met elkaar te verbinden. Dus eenzame mensen vinden en als je ze hebt gevonden helpen. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Vooral het vinden van eenzamen is lastig. Mensen lopen er niet mee te koop. Bezorgers komen overal. Zij maken onderweg veel mee en komen eenzame inwoners tegen. Het mooie van deze pilot is dat bezorgers onderweg eenzaamheid bij inwoners tegenkomen en kunnen signaleren. Zo weten wij wie we kunnen helpen.

Signaalpunt zorgt voor goede opvolging

In de gemeenten Baarn, Soest, Zeist en Westland zijn de eerste ervaringen positief. Projectleider van PostNL Karina Heslinga: We hoorden van onze bezorgers dat ze eenzaamheid tegen kwamen. Met deze pilot willen we de bezorgers een plek geven om hun signalen te delen. En weten we ook dat er een goede opvolging is voor de signalen.

Inzet is vrijwillig

Bezorgers geven zelf aan of ze willen meehelpen. Ze volgen een training hoe je eenzaamheid kunt zien en wat je dan het beste kunt doen. Als iets hun aandacht trekt dat duidt op eenzaamheid dan kunnen ze dit achterlaten bij het signaalpunt.

Binnen 48 uur hulp

Noordwijk heeft een eigen signaalpunt voor eenzaamheid. Hier kan iedereen 24 uur per dag 7 dagen in de week terecht met informatie over vermoedens van eenzaamheid. Je kunt ook jezelf aanmelden. Welzijn Noordwijk gaat binnen 48 uur naar het opgegeven adres om te kijken of iemand hulp nodig heeft. Op de privacyregels wordt gelet. Het signaalpunt is te bereiken via de wedsite van Signalenportaal.