Beleving langs de trekvaart

De Trekvaart Leiden-Haarlem is in het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek aangewezen als 1 van de parels in de Duin- en Bollenstreek. Gemeenten spannen zich gezamenlijk in om de schoonheid en waarde van deze trekvaart breder bekend te maken.

Borden en steigers

Een van de projecten is het plaatsen van interactieve belevingstops langs de oever. Er zijn langs deze trekvaart 7 informatieborden en 2 steigers aangelegd. Het ontwerp komt van Buro Kloeg. De bekende cultuurhistorica Marca Bultink uit Hillegom maakte de teksten en afbeeldingen op de borden.  

Quizje en puzzeltje 

De palen zijn extra leuk omdat je er niet alleen kunt lezen over de geschiedenis van de Trekvaart. Je kunt er ook iets doen zoals een quizje en een puzzeltje maken. Er zijn zelfs verhalen te horen. Elk stukje van de trekvaart vertelt zijn eigen verhaal. De belevingstops staan op plaatsen waar veel bezoekers en toeristen langskomen met de fiets, lopend en varend. Ook langs de Trekvaart in Noordwijk kun je ze vinden. 

Samenwerking 

Projecttrekker van het project ‘Bredere bekendheid en belevingstops Trekvaart Haarlem - Leiden’ is Hillegom. Een mooi voorbeeld van intergemeentelijke samenwerking. Op 11 februari 2022 waren de wethouders Karin Hoekstra, Roberto ter Hark (door ziekte vervangen door programmamanager Gebiedsprogramma Godelieve Mars) en Arno van Kempen van respectievelijk de gemeenten Hillegom, Noordwijk en Teylingen in Oegstgeest. Mars: Wij zijn er trots op dat we vanuit de Duin- en Bollenstreek gezamenlijk deze mooie markeringen langs de hele trekvaart hebben gerealiseerd.

Langs de hele Trekvaart

Het project is afgestemd met Bloemendaal, Heemstede en Haarlem in het noorden en Leiden in het zuiden. De gemeenten in Noord-Holland pakken de uitvoering zelf op. Teylingen is van plan om een belevingstop toe te voegen bij de Nagelbrug in Voorhout, zo gauw de aanlandingsplaats daar uitgevoerd kan gaan worden. Ook in Leiden en Oegstgeest kunnen nog plekken toegevoegd worden, zodat de hele Trekvaart van beginpunt in Leiden tot eindpunt in Haarlem een zelfde uitstraling krijgt.

Meer informatie

Het project is betaald met de provinciale erfgoedlijnensubsidie, vanuit het Regionaal Groenprogramma Holland Rijnland en het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. Meer informatie over de provinciale erfgoedlijn Trekvaarten.