Dinsdag 21 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream.

Bavo-beelden veiliggesteld

De Bavo-beelden van de historische begraafplaats zijn veiliggesteld om verdere vernielingen te voorkomen. Het wachten is op betere tijden. Een schitterend Landgoed in den Houte dat wordt bewoond en waar de historische locaties in volle glorie zijn gerestaureerd.

Schokkend vandalisme

Het was een nare zaak. De vernielingen op de historische begraafplaats Bavo-terrein in Noordwijkerhout. Het kerkhof waar bijna een eeuw lang de patiënten van het vroegere psychiatrische ziekenhuis werden begraven. Grafstenen gebroken en beelden zwaar beschadigd. Het was schokkend. 

Mooi wonen op een historische plek

Sint Bavo is sinds 2005 niet meer in gebruik. Het complex is in 2018 gekocht door Trebbe en Novaform. Die een jaar eerder het grote terrein rondom het gebouw hadden aangekocht met als doel er circa 700 woningen te bouwen. Dat gebeurt nu. De begraafplaats met historische beelden maakt deel uit van de bijzondere erfenis, en zal net als de Engelse en Franse tuin in ere worden hersteld.

Sociale controle 

Maar het duurt nog even voor er weer voldoende mensen wonen. Er wordt gebouwd. Hier komt het schitterende Landgoed in den Houte. Nog even en de sociale controle is weer op peil is. Tot die tijd is het terrein is een donkere plek, dicht bij het dorp.

Afhekken kon helaas niet

De politiek is zeer betrokken. Verontwaardigd over het vandalisme. Het CDA wilde de hele begraafplaats afhekken. Dat kon niet omdat sommige graven nog steeds bezocht worden. Wel zouden de beelden preventief vakkundig worden verwijderd. 

In de opslag

De beelden zijn begin mei 2021 in de opslag gegaan. Wethouder Theo Alkemade: Om verdere vernielingen te voorkomen zijn de beelden veiliggesteld. Zodra er gewoond wordt op Landgoed in den Houte komen de beelden terug in een mooie opgeknapte omgeving.

In ere herstellen

En: Ook gaan we de komende maanden de plannen voor de renovatie afronden. Onder andere de monumentencommissie van de gemeente zal betrokken worden bij de opgave de historische locaties op het landgoed in ere te herstellen en de vraag hoe we deze beschermen tegen vandalisme.

Veilig gestelde beelden

Veilig gesteld

Herstelde begraafplaats

Hersteld en gemaaid. Weer netjes gezet en gemaaid. Respect. Want nog steeds bezoeken mensen deze graven om nabestaanden te gedenken.