Atelier Bronsgeest

Bronsgeest wordt de groenste wijk van Gemeente Noordwijk. Het ambitieniveau is hoog. De projectontwikkelaars hebben eind april met elkaar gesproken wat die ambitie voor hun inhoudt. De komende tijd zal nog veel onderzocht worden om deze groene ontwikkeling mogelijk te maken.

Bronsgeest Ambitie

De 'groene lat' ligt hoog voor Bronsgeest. Toekomstige wijkbewoners en omwonenden zullen er ‘beleven’ wat dat betekent. Maar ook voor de projectontwikkelaars is deze ‘groene’ ambitie leidend. 

Betaalbaar wonen op groen landgoed

Veel collectief groen, natuurinclusief en klimaatadaptief. Hoe doe je dat in een wijk waar bovendien heel veel betaalbare woningen gaan komen? Eind april staken de projectontwikkelaars de koppen bij elkaar. Een eerste atelier. Want in de komende periode zal nog veel onderzocht worden om de groene ontwikkeling mogelijk te maken .

Veilig vanwege corona

In atelier Bronsgeest verkenden Van der Wielbouw en BPD Bouwfonds wat de ambitie voor hun inhield. Gemeente Noordwijk en wooncorporatie Stek waren ook van de partij. Het eerste atelier was in een grote kamer. Uiteraard hielden de deelnemers vanwege heel veel afstand – Zie foto onderaan. Om het gesprek te ondersteunen werden succesvolle en ook minder succesvolle voorbeeldprojecten in Noordwijk en elders in Nederland bestudeerd. Een hulpmiddel om de gedachtes te bepalen. 

Participatie voorbereiden

In 2018 dachten bewoners van Noordwijk al mee over Bronsgeest. Wat toen gezegd is, zie je terug in de huidige ambitie. Met toekomstige bewoners, omwonenden, organisaties en verenigingen denkt de gemeente graag verder. De gemeente richt de komende maanden de participatie in. Deelnemers kunnen bij het bouwen van de groenste wijk van Noordwijk hun ideeën aandragen. Aangeven wat ze wel en niet fijn vinden. Een voorbeeld. Wel groen maar geen parkeerplek direct voor de deur. Wat is dan een acceptabele wandeltijd naar een parkeerterrein? Dat hoort de gemeente graag van de meedenkers. 

Vroeg erbij zijn

De gemeente laat de participatie gelijk oplopen met het project. "Dan kunnen we vroeg in het traject peilen hoe Noordwijk nu naar het project kijkt en welke ideeën er leven. We kunnen dan al vroeg bijsturen en volop rekening houden met wat mensen aandragen. Dat we Noordwijk al zo vroeg vragen om mee te denken betekent echter ook dat we steeds slagen om de arm moeten houden. Tenslotte moet er in deze fase van het project ook nog veel gerekend en getekend worden", aldus Ton van Heemst, woorvoerder van de gemeente. 

Meer weten over dit ambitieniveau?

Lees ‘De 'groene lat' ligt hoog voor Bronsgeest’.
Raadpleeg ook de projectpagina Bronsgeest.
Geef je op voor de nieuwsbrief Bronsgeest.

Atelier