Donderdag 16 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream

Anne Frankbomen krijgen gedenkborden

Vandaag plaatsten vier wethouders gedenkborden bij de nieuwe Anne Frankbomen in onze dorpen. Deze levende monumenten werden vorig jaar in de winter geplant ter ere van 75 jaar vrijheid. De kastanjebomen zijn nakomelingen van de boom waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek.

Verhalen levend houden

Sjaak van de Berg - Anne FrankboomWethouder Sjaak van den Berg heeft in zijn portefeuille groenvoorziening voor de gemeente Noordwijk: “Anne Frank schreef tijdens haar onderduikjaren in het Achterhuis haar wereldberoemde dagboek. Mede dankzij haar kennen we de aangrijpende verhalen van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In de ruim twee jaar dat Anne Frank ondergedoken zat, begon de natuur en haar verlangen naar vrijheid een steeds grotere rol te spelen. Met deze bomen houden we de verhalen levend. Ik hoop dat de bomen echt van betekenis worden voor onze inwoners, verenigingen en scholen.”

Symbool voor vrijheid, respect en vrede

De tekst op de herdenkingsborden luidt: “Deze paardenkastanje werd in 2020 geplant in verband met de viering van ‘75 jaar vrijheid’. De boom staat symbool voor de waarden die wij nastreven: vrijheid, onderling respect en in vrede met elkaar leven, ongeacht afkomst en overtuiging. Waarden die onze zorg en aandacht nodig hebben. Deze paardenkastanje is een nakomeling van de boom waarop Anne Frank keek toen zij was ondergedoken in het Achterhuis. Anne was een Joods meisje dat de Tweede Wereldoorlog (1940 – 1945) niet overleefde. Ze is uitgegroeid tot een symbool van de Holocaust.”

In ieder dorp een boom

Wethouder Roberto Ter Hark plaatste het gedenkbord bij de boom in Noordwijk aan Zee. De boom is te vinden bij de Algemene Begraafplaats Noordwijk, nabij de rotonde/entree. Wethouder Dennis Salman had de eer om het bord te plaatsen bij de RK Begraafplaats Gooweg in Noordwijk-Binnen. De boom staat hier ter hoogte van de entree bij de vijver. In Noordwijkerhout is de boom te vinden aan de Via Antiqua aan het plein Padua/Munnekeweij. Het bord werd hier geplaatst door wethouder Sjaak van den Berg. In De Zilk ten slotte staat de boom bij basisschool De Egelantier bij de zij-ingang/Beukenlaan. Wethouder Theo Alkemade plaatste hier het gedenkbord.

De kastanjeboom in het dagboek

Anne Frank keek vanuit haar onderduikadres uit op een kastanjeboom. In haar dagboek noemt ze de kastanjeboom drie keer. De eerste keer is op 23 februari 1944: “Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.” Daarna bespreekt zij de boom nog een keer op 18 april in datzelfde jaar. ''April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes'', aldus Anne Frank. De laatste keer was op 13 mei 1944. ''Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.''