Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen aanvragen

Heeft u een opvangadres in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan kunnen wij u helpen met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld.

Waarvoor krijgt u leefgeld?

Dit is voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Verblijft u bij een particulier opvangadres, bijvoorbeeld een gastgezin? Dan krijgt u een extra bedrag. Daarmee kunt u bijvoorbeeld bijdragen aan de kosten van het huishouden. Hierover maakt u zelf afspraken met uw gastgezin. En u kunt daarmee ook kosten voor openbaar vervoer of activiteiten betalen.

Hoogte bedrag leefgeld

Het bedrag is € 260,- per persoon per maand. U ontvangt het leefgeld elke maand op uw bankrekening.

Heeft u opvang bij een particulier opvangadres? Dan krijgt u een extra bedrag:

  • € 215,- voor volwassenen;
  • € 55,- voor minderjarigen.

Wie kan leefgeld krijgen?

U kunt leefgeld krijgen als u een opvangadres in de gemeente Noordwijk hebt en bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

U heeft geen recht op leefgeld als u inkomsten uit arbeid heeft.

Heeft u een opvangadres en bent u nog niet ingeschreven? Maak dan een afspraak voor uw inschrijving in de BRP. Bel hiervoor met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Aanpak

Leefgeld aanvragen

U kunt leefgeld aanvragen door onderstaand aanvraagformulier af te drukken en ingevuld in te leveren bij de gemeente Noordwijk. Maak hiervoor een afspraak via het e-mailadres leefgeld@noordwijk.nl

Het leefgeld wordt overgemaakt op een Nederlandse bankrekening. Bij minderjarige kinderen wordt het bedrag overgemaakt aan een ouder of verzorger.

Een bankrekening openen

Om leefgeld te kunnen ontvangen, heeft u een bankrekening nodig. Bankrekeningen worden niet door de gemeente geregeld. Voor het openen van een bankrekening kunt u bij iedere bank in Nederland terecht. Op de website van Betaalvereniging Nederland vind u hier meer informatie over.

Heeft u een opvangadres in een andere gemeente?

Neem dan contact op met die gemeente.

Krijgt u leefgeld en verandert er iets in uw situatie?

Geef dit dan aan ons door via het e-mailadres leefgeld@noordwijk.nl Bijvoorbeeld in deze situaties:

  • U (of iemand uit uw gezin) gaat naar een ander (opvang)adres in de gemeente Noordwijk. Het bedrag kan hierdoor wijzigen.
  • U (of iemand uit uw gezin) gaat naar een ander (opvang)adres buiten de gemeente Noordwijk. Het leefgeld van de gemeente Noordwijk stopt per de 1e dag van de volgende maand. U kunt leefgeld aanvragen bij de andere gemeente.
  • U (of iemand uit uw gezin) gaat naar een ander (opvang)adres in het buitenland. Het leefgeld stopt per de 1e dag van de volgende maand.
  • U (of iemand uit uw gezin) heeft betaald werk. Het leefgeld van degene die gaat werken stopt per 1e dag van de volgende maand. Andere gezinsleden blijven wel leefgeld ontvangen.
  • U wilt niet langer aanspraak maken op leefgeld.

Wat gebeurt er als de landelijke regeling ingaat?

Dan bekijken we uw situatie opnieuw. Bijvoorbeeld of u nog steeds recht hebt op leefgeld en op welk bedrag. U hoort dan van ons hoe het verder gaat.

Heeft u vragen?

Mail dan naar het e-mailadres leefgeld@noordwijk.nl