Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit uiterlijk 2 weken van tevoren.

Online een afspraak maken voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap (DigiD)

Als u wilt gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan en uw keuze is gevallen op een mooie trouwlocatie in de gemeente Noordwijk, dan moet u daarvoor een paar dingen regelen bij de gemeente. U moet de afspraak vast laten leggen en een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen, dat in de plaats is gekomen van de ondertrouw.

Bij trouwen geeft u een jawoord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl

Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u ook in de kerk trouwen? Dan kan dit pas nadat uw burgerlijk huwelijk is voltrokken.

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
  • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
  • U en/of uw partner is Nederlander of 1 van beide partners woont in Nederland.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Wat kost een huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Aanvraag Prijs
Ceremonie in gemeentehuis op ma t/m vrij tussen 10:00 - 16:30 uur € 389,-
Ceremonie in gemeentehuis op zaterdag tussen 9:00 - 14:00 uur € 563,-
Ceremonie buiten gemeentehuis op ma t/m zat tussen 8:30 - 20:00 uur
en op zondag tussen 13:00 - 20:00 uur
€ 389,-
Trouwboekje € 46,-
Extra bij kalligrafie trouwboekje € 11,25
Getuige van de gemeente € 20,50

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Neem eerst contact op bij buitenlandse documenten

Soms moet u extra documenten overleggen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Stukken uit het buitenland moet u vooraf laten beoordelen door de gemeente. De goedkeuring van de gemeente is nodig vòòr de melding. Neem daarom in dat geval geruime tijd voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact op met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Afspraak maken

U kunt online een afspraak maken voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap (DigiD). U doet dan ook meteen de melding voorgenomen huwelijk. Dat is in de plaats gekomen van de ondertrouw. Deze melding moet minimaal 2 weken en maximaal een jaar voor de ceremonie door ons zijn ontvangen. Zorgt u, dat u de volgende zaken bij de hand heeft als u een afspraak maakt:

  • DigiD van beide partners.
  • Datum, tijdstip en trouwlocatie. Neem echter eerst contact op met de trouwlocatie van uw keuze voordat u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap vastlegt.
  • Voorkeur trouwambtenaar.
  • Gegevens van de getuigen en kopieën van hun legitimatiebewijs. Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Lukt het niet online? Dan kunt u natuurlijk altijd telefonisch contact opnemen met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.