Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap doen

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt sluiten, is het nodig hiervan eerst melding te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wil laten registreren. Vroeger heette dit in ondertrouw gaan.

De melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap is 1 jaar geldig, gerekend vanaf de datum van ontvangst door de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw melding.

In de volgende gevallen zijn buitenlandse documenten vereist die éérst moeten worden beoordeeld:

  • De gegevens van uw ouders (of de gegevens van de ouders van uw partner) staan niet geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • U (of uw partner) bent eerder gehuwd geweest en het huwelijk is in het buitenland ontbonden door scheiding of overlijden en deze rechtsfeiten zijn nog niet geregistreerd in de BRP.

Is 1 van deze situaties op u of uw partner van toepassing, neem dan op tijd contact met ons op. Wij kunnen u dan zo snel mogelijk vertellen welke documenten u nodig hebt. Houdt u er rekening mee, dat het verkrijgen van documenten soms wel enkele maanden kan duren.

Gratis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

U ontvangt zo spoedig mogelijk een bevestiging van ontvangst van uw melding.

U moet de afspraak vast laten leggen door direct online een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap te doen. Lukt het niet digitaal, dan kunt u natuurlijk altijd telefonisch contact met ons opnemen.

Voordat u met de digitale melding voorgenomen huwelijk/partnerschap start, zorgt u dan dat u de volgende zaken bij de hand heeft:

  • DigiD van beide partners.
  • Datum, tijdstip en huwelijkslocatie.
  • Gegevens van de getuigen en kopieën van hun legitimatiebewijs. Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. 

U en uw partner wonen in het buitenland 

Wonen u en uw partner in het buitenland en is in ieder geval 1 van u Nederlander? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag stuurt vervolgens de melding door naar de gemeente waar u gaat trouwen of uw partnerschap laat registreren. 

Huwelijk of geregistreerd partnerschap buiten Noordwijk 

Neem contact op met de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren.