Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Als u een geregistreerd partnerschap heeft, kunt u dit omzetten in een huwelijk.

Online een datum vastleggen (DigiD)

Om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, ondertekent u de akte van omzetting. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.

U kunt vragen om een ceremonie (bijvoorbeeld in de trouwzaal). Daarbij zijn geen getuigen nodig en u hoeft geen jawoord te geven. Wel worden er kosten in rekening gebracht.

Voor de kinderen die geboren zijn vóór de omzetting, verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Daarvoor moet u naar een notaris.

Wat kost het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk?

Aanvraag Locatie Prijs
Geen ceremonie - Gratis
Ceremonie op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 - 16:30 uur Gemeentehuis Noordwijk/Noordwijkerhout € 395,-
Ceremonie op zaterdag tussen 9:00 - 14:00 uur Gemeentehuis Noordwijk/Noordwijkerhout € 572,-
Ceremonie op maandag t/m zaterdag tussen 8:30 - 20:00 uur en
zondag tussen 13:00 - 20:00 uur
Anders dan gemeentehuis € 395,-

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk zonder ceremonie

Als u geen ceremonie wilt, kunt u samen naar het gemeentehuis komen om de akte van omzetting te ondertekenen. Dit is gratis, er zijn geen getuigen nodig, u hoeft geen jawoord te geven en kan op afspraak tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Neemt u hiervoor eerst contact op met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000. U neemt uw geldige legitimatiebewijs mee.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk met ceremonie

Als u een complete ceremonie wilt (bijvoorbeeld in de trouwzaal of in 1 van onze externe locaties), dan kunt u online een datum vastleggen (DigiD). Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht. U betaalt met iDEAL. Ook hier zijn geen getuigen nodig. Zorgt u, dat u de volgende zaken bij de hand heeft als u online een datum gaat vastleggen:

  • DigiD van beide partners.
  • Scans van uw legitimatiebewijzen, zodat u deze kan uploaden.
  • Datum, tijdstip en trouwlocatie. Neem echter eerst contact op met de trouwlocatie van uw keuze voordat u een datum vastlegt.
  • Voorkeur trouwambtenaar.

Lukt het niet online? Dan kunt u natuurlijk altijd telefonisch contact opnemen met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.