Andere achternaam gebruiken

Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente in verband met het coronavirus.

Wilt u met een andere naam aangeschreven worden door de overheid? Bijvoorbeeld met de naam van uw partner of juist uw meisjesnaam? Dan vraagt u dit aan bij de gemeente.

Online wijziging naamgebruik aanvragen (DigiD)

Of maak online een afspraak (gratis).

Uw achternaam staat in de burgerlijke stand en in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Een achternaam heet ook wel geslachtsnaam of geboortenaam. Of bij een vrouw meisjesnaam. Uw achternaam verandert niet als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Wilt u dat de gemeente en andere (overheids)organisaties u aanschrijven met een andere achternaam? Bijvoorbeeld de achternaam van uw partner? Dan kunt u bij de gemeente wijziging naamgebruik aanvragen. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken dan deze naam. Bijvoorbeeld als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee u wordt aangeschreven:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Naamgebruik of naamswijziging?

De nadruk bij naamgebruik ligt op gebruiken: uw eigen (juridische) geslachtsnaam wijzigt feitelijk niet. Het Nederlandse namenrecht kent dit ook niet. Als Nederlander, getrouwd in Nederland behoudt u daarom altijd uw eigen geslachtsnaam. 

Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de huwelijksakte en het trouwboekje. Daarop staat de geslachtsnaam voor het huwelijk en de geslachtsnaam na het huwelijk. Deze is (in ieder geval voor Nederlanders) altijd hetzelfde. In het Nederlandse paspoort bijvoorbeeld blijft daarom ook altijd dik gedrukt de eigen geslachtsnaam staan en kán er voor worden gekozen de geslachtsnaam van de echtgenoot er dun gedrukt onder te plaatsen.

Als u uw eigen achternaam wilt veranderen omdat u de achternaam van een andere ouder wilt of omdat uw achternaam een gekke betekenis heeft, dan kunt u dit aanvragen bij Justis

U kunt een verzoek aanduiding naamgebruik doen, als u:

  • bent getrouwd;
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan;
  • bent gescheiden;
  • weduwe of weduwnaar bent geworden.

Het maakt niet uit of u een man of een vrouw bent.

Gratis.

Op de volgende manieren kunt een wijziging van uw naamgebruik aanvragen: