Andere achternaam gebruiken

Wilt u met een andere naam aangeschreven worden door de overheid? Bijvoorbeeld met de naam van uw partner of juist uw meisjesnaam? Dan vraagt u dit aan bij de gemeente.

Online wijziging naamgebruik aanvragen

Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Uw achternaam is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Deze naam wordt ook wel uw geslachtsnaam of geboortenaam genoemd. Bij vrouwen heet deze naam ook wel de meisjesnaam. Deze naam verandert niet als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

U kunt wel bij de gemeente aangeven dat u met een andere achternaam aangeschreven en aangesproken wilt worden. Dit doet u met een verzoek aanduiding naamgebruik.

De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. Dan kunt u kiezen uit 4 namen waarmee u wordt aangeschreven:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Naamgebruik of naamswijziging?

De nadruk bij naamgebruik ligt op gebruiken: uw eigen (juridische) geslachtsnaam wijzigt feitelijk niet. Het Nederlandse namenrecht kent dit ook niet. Als Nederlander, getrouwd in Nederland behoudt u daarom altijd uw eigen geslachtsnaam. 

Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de huwelijksakte en het trouwboekje. Daarop staat de geslachtsnaam voor het huwelijk en de geslachtsnaam na het huwelijk. Deze is (in ieder geval voor Nederlanders) altijd hetzelfde. In het Nederlandse paspoort bijvoorbeeld blijft daarom ook altijd dik gedrukt de eigen geslachtsnaam staan en kán er voor worden gekozen de geslachtsnaam van de echtgenoot er dun gedrukt onder te plaatsen.

Als u uw eigen achternaam wilt veranderen omdat u de achternaam van een andere ouder wilt of omdat uw achternaam een gekke betekenis heeft, dan kunt u dit aanvragen bij Justis

U kunt een verzoek aanduiding naamgebruik doen, als u:

  • bent getrouwd;
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan;
  • bent gescheiden;
  • weduwe of weduwnaar bent geworden.

Het maakt niet uit of u een man of een vrouw bent.

Gratis.

Wetten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Op de volgende manieren kunt een wijziging van uw naamgebruik aanvragen: