Een mooie zomer - Een schitterend najaar

Sinds zaterdag 26 juni is Noordwijk weer open. We zijn bijna helemaal terug naar ‘normaal’. Alleen de anderhalve meter afstand blijft van kracht en in enkele gevallen geldt de mondkapjesplicht. Nog meer goed nieuws. Met onze vaccinatiebewijzen en ‘het testen voor toegang’ hoeven we in sommige gevallen zelfs de anderhalve meter niet meer in acht te nemen. Een negatief testbewijs of een QR code met daarop een ‘groene’ check vanuit de corona checkapp volstaat.

Wat iedereen verrast zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse economie en dus ook de Noordwijkse economie. Die zijn met een groeiverwachting van meer dan 3% heel erg goed. Het Centraal Planbureau verwacht bovendien dat de permanente schade van de coronacrisis beperkt blijft. Daarin staat het Centraal Planbureau niet alleen. Ook de Nederlandse Bank verwacht een krachtig herstel. Misschien kunt u zich daar nog niets bij voorstellen. Mensen willen besteden. Het geld brandt in de zakken om het zo maar eens te zeggen. Ik hoop dat u het als ondernemer al heeft gemerkt of snel gaat merken. Ik heb de afgelopen weken gelukkig al volle terrassen, paviljoens, winkelstraten en winkels gezien. Er is weer leven in de brouwerij en dat doet goed.

We kunnen onze gasten weer laten genieten van onze zee, ons strand, onze mooie duinen, bossen en buitenplaatsen. Daar horen natuurlijk leuke en aansprekende evenementen bij. Op dit moment worden alle mogelijkheden bekeken. Het Schilderfestival gaat in aangepaste vorm door en ook Opera aan Zee heeft inmiddels een ‘go’ gekregen. Daar waar mogelijk geeft de gemeente vergunningen af aan evenementen waar de anderhalve meter afstand bewaard kan worden. Want het zijn ook de evenementen die kleur geven aan onze dorpskernen.

Het is aan u en aan ons om goed met elkaar op alle kansen in te spelen. Natuurlijk de komende zomerse weken en ook komend najaar. Want het is niet zo vanzelfsprekend dat onze bezoekers ook dan weer in groten getale naar onze gemeente komen. Het congrestoerisme dat we in onze gemeente gewend zijn en oh zo belangrijk is voor onze lokale economie zal dit jaar een ander, kleinschaliger, karakter kennen. Daarom is het meer dan ooit noodzakelijk om te investeren, aantrekkelijk te zijn en klanten te verleiden om te besteden… Juist dit najaar.

Noordwijk Marketing heeft vanuit de gemeente extra budget gekregen om Noordwijk weer ‘top of mind’ te krijgen bij onze zakelijke bezoekers. Wij vinden het vanzelfsprekend, toch moeten we niet te bescheiden zijn: be good and tell it! Noordwijk is ook zakelijk een verademing.

Afgelopen jaar is de Retail- en Horecavisie 2021-2023 tot stand gekomen. We hebben nauw met u -ondernemers- samengewerkt om deze visie en het uitvoeringsprogramma op te stellen. Daar is veel tijd in gaan zitten. Wellicht niet altijd een even comfortabele reis. Toch mag het resultaat er zijn! In de Retail- en Horecavisie 2021-2023 stelt het college de gemeenteraad voor om € 1.711.300,- beschikbaar te maken voor een specifiek uitvoeringsprogramma om twee belangrijke pijlers van de economie -retail en horeca- te steunen en in de gelegenheid te stellen zich te herstellen. Onze gezamenlijke opdracht blijft wat mij betreft: de kansen die zich voordoen volop benutten om de negatieve impact van de crisis echt te beperken en onze economie te blijven versterken.

Ik kijk terug op een enorm spannende tijd. Voor de gemeente. En zeker voor u. Het uiterste werd van u gevraagd. Toch brachten de afgelopen maanden ook goede dingen. Het was een tijd waarin we elkaar hebben gevonden. Ondernemers onderling. Maar ook ondernemers en gemeente. Het was een tijd van: korte lijnen, samenwerken, bedenken wat nog wél kon en snel schakelen. In de beperking toont zich de meester. Dit is een werkrelatie die ik graag wil voortzetten. Met of zonder corona, we hebben elkaar altijd nodig.

Met een positiever perspectief dan in mijn eerste column, sluit ik mijn reeks ‘corona-columns’ af. Fijn dat ik hier het gemeentegeluid mocht laten horen. Ik wil u daarvoor hartelijk bedanken. Ik wens u een mooie zomer en schitterend najaar toe.

Roberto ter Hark