Raadscolumn Toon van Tol (METLEF): Het blijft mensenwerk

Aan het begin van de winter mijn beurt een stukje voor u te schrijven. Geerdina uit onze fractie gaf daarvoor een goede tip. ‘Houd het persoonlijk, Toon.’ Ik had haar net 2 andere conceptversies voorgehouden.

Licht politiek getinte stukjes met voor insiders heldere taal. Maar (politieke) insiders zijn er maar twee handjes vol in Noordwijk. En die insiders spreken elkaar toch wel genoeg. Dat is voor u niet interessant. Dus daarom een column over een andere boeg. Dankzij Geerdina dus.

Ik ben Toon uit het dwergdorp De Zilk. Al meer dan 33 jaar fier, trots en betrokken inwoner. En zo zijn er veel meer mensen in ons kleine dorp. Sinds de fusie in 2019 ben ik ook volksvertegenwoordiger bij een lokale partij. Mijn 2 zoons zitten beiden nog op het HBO. Studierichtingen Creative Business en HRM. Eentje gaat dagelijks op de brommer naar Haarlem, de andere in de trein naar Den Haag. Mijn vrouw Trudy heeft haar eigen kapsalon in het dorp. 

Naast mijn raadswerk ben ik ook nog docent op de Hogeschool in Leiden en adviseur in mijn eigen adviesbureau. U snapt nu wel dat het bij de familie Van Tol niet snel saai is. In onze nieuwe fractie METLEF gaan we in de komende jaren onze naam eer aan doen. We zullen ieder goed voorstel dat op tafel komt snel ondersteunen. Of samen beter maken als dat kan. Waar we extra ons best voor gaan doen is op een beperkt aantal onderwerpen de verdieping opzoeken. Echt 2 spade dieper gaan om het eerst goed te begrijpen. En hoe kun je dan samen, en met lef, een oplossing op een uitdaging of probleem vinden? 

Kaders stellen die effectief zijn, dat is het werk van een raadslid. Een aantal onderwerpen die om oplossingen met lef vragen zijn volgens ons de volgende; wonen binnen de grenzen van onze dorpen, betaalbare energie en ons buitengebied. Het programma dat mede door Geerdina (zij weer) is opgesteld biedt daarvoor een prima basis. Met onze nieuwe METLEF-saus hopen wij u spoedig ‘boter bij de vis’ te kunnen leveren. Het blijft natuurlijk allemaal mensenwerk en als u daar graag een bijdrage aan zou willen leveren, dan hoor ik (wij) dat graag. 

Een heel fijne en warme feestmaand toegewenst en vriendelijke groet, Toon van Tol via e-mail of +31 (0)6 12 04 66 26.