Raadscolumn Richard Brouwer (NZLokaal): Maatschappelijk belang

Als je over een maatschappelijk belang spreekt dan zijn er veel onderwerpen die daarmee te maken hebben.

Gezondheid 

Mogelijkheden voor onder andere sport en bewegen leveren een bijdrage aan de gezondheid voor de inwoners. Als eerste de zorg: als we € 1,- meer in sport en bewegen investeren, levert dat € 2,46 op aan onder meer minder ziekteverzuim, minder zorgkosten en een verhoogde arbeidsproductiviteit.

Groen

Dan de groene omgeving: een van de voordelen van een groene leefomgeving is dat het kan helpen bij het reduceren van stress. Ga maar na bij jezelf. Als je in het bos of in een park loopt, dan voel je je vaak meer ontspannen dan wanneer je door drukke winkelstraten loopt. Daardoor heb je meer sociale contacten. Omdat een groene omgeving uitnodigt om te gaan fietsen of te wandelen, kom je snel in contact met andere mensen. Meer creativiteit, minder vaak ziek. Conclusie: een groene leefomgeving levert diverse voordelen op.

In Noordwijkerhout is er een achterstand in de groenvoorziening. De gemeente is druk bezig om dat aan te pakken. Het duurt nog een aantal jaar voordat we gelijk lopen. Bomen zijn een aandachtspunt bij NZLokaal. Als we een droog voorjaar krijgen, zullen we gelijk aan de bel trekken. Ook hier geldt: preventief werken is beter voor de bomen en planten. Al met al is investeren in groen dus in veel gevallen een verstandige investering te noemen.

De Schelft

We hebben een gebouw nodig waar we kunnen sport en bewegen, en zorgfuncties aanwezig zijn. Op 14 november 2020 was er brand in De Schelft. Het kloppend hart van Noordwijkerhout werd weggevaagd door de brand. Nu in januari 2023 is er nog niet begonnen aan de bouw. 

Het is heel belangrijk dat De Schelft weer in volle glorie terugkomt. Het is een gebouw met een maatschappelijk belang. Als je voorzieningen dichtbij hebt, krijg je een gebouw dat zich snel terugbetaalt. Kijk maar naar de euro die 2,46 oplevert. Sport en bewegen leveren in die zin een bijdrage. Het zal mooi zijn als er ook zorg geboden kan worden in De Schelft. Als je voor een klein ziekenhuisbezoek in je gemeente kan blijven, bijvoorbeeld een oogmeting of controle.
 
Terug naar sport en zorg: als je kijkt naar de € 1,-  die € 2,46 oplevert, is het zelfs verstandig om geld van het zorgbudget over te hevelen naar sport en bewegen.