Raadscolumn Louis Koppel (GroenLinks): Een nieuwe lente

Steeds meer Noordwijkers dreigen te bezwijken onder torenhoge energieprijzen en de gigantische inflatie. (Kleine) ondernemers niet uitgezonderd.

Dure basisbehoeften zoals energie- en zorgkosten, woonlasten en levensmiddelen zorgen voor grote dilemma’s nu de salarissen niet of nauwelijks meegroeien. De groep minima heeft een heel andere samenstelling gekregen, maar is ook enorm gegroeid.

Rondkomen van je inkomen is keiharde topsport geworden. Interen op comfort, op gezondheid en het afbrokkelen van emotionele draagkracht is voor veel inwoners aan de orde van de dag. Een voedzame maaltijd of een ontbijt zijn niet langer vanzelfsprekend. En we staan slechts aan de vooravond van het winterseizoen. De wedstrijd moet nog beginnen! 

Deze harde realiteit vraagt om leiderschap van de gemeenteraad. Om investeringen in duurzaamheidsmaatregelen, versneld bouwen van betaalbare (sociale) huizen en meer geld voor huishoudens, verenigingen en ondernemers om deze (economische) winter veilig door te komen.
Voorstellen van onder andere GroenLinks en PvdA om de energietoeslag vrijer toegankelijk te maken, zijn zonder enige vorm van debat weggebonjourd door de collegepartijen. Zonder enige belangstelling in het berekenen van de feitelijke kosten voor de gemeente als zij de energietoeslag ook zou toekennen aan de groep die nu net buiten de boot valt, onze werkende armen. 

Het college moet dringend met concrete voorstellen komen op het gebied van het verduurzamen van woningen. Om de kosten van energie hanteerbaar te maken en onze koopkracht te beschermen. Zij blijft echter volhardend wegkijken en investeert geen sou extra. 
Qua minimabeleid komt onze wethouder niet verder dan het opsommen van ‘resultaten’ uit het verleden, maar ontbreekt het hem totaal aan leiderschap en visie. Zie het slecht functionerende leerlingenvervoer. 

De ‘donkere’ dagen voor de jaarwisseling komen er weer aan. Waarin we vooruitkijken naar een nieuwe lente. Voor mij mag die lente veel eerder beginnen. Op de dag van de begrotingsraad, begin november. Dan kan de gemeenteraad van Noordwijk leiding nemen door zelf met concrete voorstellen te komen. Voorstellen op het gebied van wonen, duurzaamheid en de noodzakelijke investeringen in de transformatie van onze zorg. 

Dat is de lente waar ik naar uitkijk. Een nieuwe lente waarin iedere inwoner van Noordwijk mag floreren en zich veilig en gezond kan voelen.