Raadscolumn Bas Brekelmans (VVD): Uitruilen

Na een jaartje of drie uit de gemeentepolitiek te zijn geweest ben ik weer terug als raadslid. En dat bevalt me prima. Vier jaar raadslid en aansluitend 13 jaar wethouderschap schud je toch niet ff van je af, denk ik. Het voelt vertrouwd, maar toch zijn er genoeg nieuwe sensaties nu ik in het bedrijfsleven werk en gemeenten ook van buitenaf als ondernemer meemaak. Iets voor een volgende raadscolumn wellicht (alhoewel… dat krijg ik nooit allemaal op papier in zo’n kort stukje ;-).

Bas BrekelmansWaar ik deze column eigenlijk over wilde schrijven is een vorm van politiek waar ik een grondige hekel aan heb. Even een flashback. Ik gok dat het zo rond 2007 was dat ik een wethouder uit Leiden sprak die voorheen wethouder en burgemeester was in een van onze bollengemeenten. We zaten in een touringcar met allemaal collega-wethouders en burgemeesters uit Holland Rijnland om de verbeterplekken in onze streek te bekijken. Ik zat naast hem en vroeg hoe het beviel in de grote stad. ‘Is het heel anders dan in je vorige dorp?’. Nou,’ zegt hij, ‘het was wel even wennen. Het is nogal zakelijk.

Ow, hoe bedoel je?’, vroeg ik. ‘Nou kijk, als ik met een voorstel kom in de B&W vergadering dan wordt het in eerste instantie altijd door mijn collega-wethouders afgewezen. Vervolgens in de pauze laten ze me semi terloops weten dat ze uiteraard wel bereid zijn om voor mijn voorstel te stemmen, maar dan moet ik natuurlijk wel ook voor hun voorstel stemmen. Niet omdat er iets niet goed aan mijn voorstel is, maar gewoon als ruilmiddel om hun eigen ideeën erdoor te kunnen krijgen. Zo gaat dat in de grote stad. En ook in Den Haag, voegde hij eraan toe. 

Dat uitruilen zonder ook maar een poging te doen om elkaar te overtuigen is een van de beroerdste politieke verschijnselen die ik daarna ook ben tegengekomen. Niet luisteren naar elkaar, maar snel dingen ‘binnenhalen’ is misschien ook wel een van de belangrijkste redenen waarom burgers het vertrouwen verliezen in de politiek. En in dat geval ook terecht. 

Gelukkig gaat het in Noordwijk nu best goed. Maar toch is het goed om alert te blijven. Noordwijk en de Noordwijkers verdienen gewoon de beste besluitvorming.