Dinsdag 21 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream.

Raadscolumn Toon van Tol (PUUR): Zomeren

Bent u ook zo toe ook aan een mooie lange zomer? Tot eind oktober lijkt mij wel wat. Het donkere en koude corona kleed in ieder geval een tijdje afgooien.

Elkaar weer volop fysiek ontmoeten en vrienden en dierbaren knuffelen. Mooie tripjes maken. Ik pak mijn kansen en ben al volop bezig met beide. Mensen zijn en blijven in meerderheid toch sociale dieren. Op die manier functioneren we uiteindelijk het beste. Door karige sociale (ver)binding ontstaan vanzelf problemen en loopt uiteindelijk alles langzaam spaak. Dat ervaren we thuis, op het werk of school en ook in het publieke bestuur. De kwaliteit staat onder druk en gaat zichtbaar achteruit. Zo begrijp ik niets van de vaak overdreven lofzang op alle digitale mogelijkheden elkaar niet persoonlijk te ontmoeten. Een beetje digitaal is soms handig maar met de nadruk op beetje. En tijdens het zomeren van de komende maanden zeker niet! Dus zoek elkaar op hoor!  

Wu wei

U zult misschien denken welke Zilkse verbastering is dit nu weer? Als kaaskop en bollenpeller ben ik ook groot fan van Oosterse filosofieën. Wu wei komt uit het taoïsme. Het betekent: handelen door niet te handelen. En niet doen, is niet het zelfde als niets doen. Probeert u nog even door te lezen?  Wu wei werkt uitstekend als blaaskaken, droeftoeters en ventieltrekkers van zich laten horen. Waar dan ook. In de politiek lijken zij soms een plaag. Er zijn mensen die zeggen dat je echt alles van je af moeten laten glijden. De teflon theorie zeg maar. Wu wei ziet dat anders. Alles valt op zijn plek door niet doen. Dat is wat anders als niets doen. Je oogst wat je zaait, daar hoef je dan wel weer niets voor te doen.  Zo, en voor de twee mensen die nu nog lezen tenslotte nog even dit. 

Zomertip. Laat het geneuzel van blaaskaken, droeftoeters en ventieltrekkers met een Oosterse glimlach passeren. Waar u ook bent.  Doe iets maar doe niet, daar zit kracht. Verder goed insmeren en PUUR genieten met dierbaren en geliefden.  Zonnige wens en groet van Toon!