Raadscolumn Rommie van Dokkum (PvdA): Is Noordwijk nog jouw thuis en het thuis van je kinderen?

Op de plek van Huis ter Duin was ooit een vuurplaats als baken voor de vissers op zee. Van kruidenteelt, naar bollenteelt, naar badplaats. Vroeger was strandrecreatie nog een exclusieve en chique aangelegenheid. Later werd Noordwijk als bloemenbadplaats een plek, waar een breed publiek kon genieten van zon, zee en strand. Een verworvenheid om trots op te zijn, maar…… in plaats daarvan mikken we nu wéér op het hogere segment en is wonen aan zee onbetaalbaar.

Niet meer kiezen voor het grote geld

Te vaak wint het grote geld. Daardoor zijn er in Noordwijk heel veel dure en te weinig betaalbare woningen. Mensen vinden nauwelijks een huis. Voor een project voor betaalbare huur, schrijven 3.000 woningzoekenden zich in. Dat is het gevolg van politieke keuzes. Wij willen dat veranderen.

Betaalbare woningen bouwen

Hoe je dat bereikt? Door bij elk bouwplan vast te houden aan een aandeel sociale en middeldure woningen en waar het kan doe je wat extra. Het lijkt vanzelfsprekend te zijn, dat je alleen met een goedgevulde portemonnee aan zee kunt wonen. Als we vasthouden aan een aandeel sociaal en betaalbaar in elk bouwplan, zakken de prijzen vanzelf. Wat is belangrijker, de winst van de projectontwikkelaar of een betaalbare woning voor de Noordwijker?

Groot, groter, grootst

Van Erk heeft bouwplannen aan zee. Groot, groter, grootst, dat lijkt de teneur. Iets is niet altijd beter dan niets. Willen we iets van charme terugbrengen aan de kust, dan is het zaak maat te houden. Dat uitzicht op zee is van ons allemaal. Een kolos met een Fin-de-siècle uitstraling, blijft een kolos. 

Eerlijker en socialer

Noordwijk is toch zoveel mooier als er voor iedereen plek is en iedereen zich thuis kan voelen. Met inzetten op het hogere segment, sluit je het grootste deel van de bevolking, automatisch buiten. Te vaak heeft het grote geld gewonnen en is er te veel te duur gebouwd. Laten we nu een andere keuze maken.

Samen kunnen we kiezen voor wat echt belangrijk is. Kiezen voor betaalbare huizen en lagere huren. Voor fijne en groene wijken. Het kan eerlijker en socialer.