Raadscolumn Louis Koppel (GroenLinks): Waar gaan we nu eens bouwen?

Ik kreeg deze mail van Charlotte Meiland, commissielid voor GroenLinks. Ik kan mij wel vinden in haar tekst. En U?

Louis,Louis Koppel

Ik wil wat met je delen:

Bijna dagelijks is er nieuws over de woningmarkt en dan met name over het tekort aan woningen. De boodschap is bouwen, bouwen en bouwen. De vraag is alleen waar, wat en wie gaat bouwen? De rijksoverheid wil het woningtekort aanpakken, gemeenten willen meewerken, maar onze huidige coalitie lijkt maar geen geschikte plekken te kunnen vinden. 

We moeten vooral kijken welk doel we willen bereiken met het bouwen van woningen. Dat is iets waar onze coalitie aan voorbij lijkt te gaan, maar waar ze zich wel op zouden moeten focussen. Het in standhouden van de sociale cohesie in onze kernen door de betrokkenheid van vrijwilligers bij al onze maatschappelijk organisaties. Het in standhouden van familiebanden waardoor we eenvoudig klaar kunnen staan voor elkaar. Waardoor wij onze mantelzorg op een goede manier kunnen uitvoeren. Het ervoor zorgen dat de mensen die werkzaam zijn in de maatschappelijke werkgebieden, zoals onderwijs, zorg, politie, kinderopvang etc, hier ook een huis kunnen kopen of huren. Zodat onze ouderen gewaarborgd zijn van goede zorg en onze kinderen gewoon naar school kunnen gaan. Als mensen geen huis kunnen kopen of huren in onze gemeente, maar vele tientallen kilometers verderop moeten gaan wonen, is de kans groot dat zij hun werkplekken in onze gemeente ook verlaten.
Waar kunnen we dan bouwen? Iedereen kent ze en vraagt zich continu af ‘wanneer gaan ze er nu eens bouwen’. Terwijl wij in Noordwijk de mogelijkheid hebben om snel te bouwen op goedkope grond die al tientallen jaren in bezit is van de gemeente Noordwijk. Omdat de gemeente zelf eigenaar is, kunnen we het ons ook financieel veroorloven om hier sociaal én in het middensegment te bouwen. Het is toch niet meer te verkopen aan de inwoners van Noordwijk, dat deze kans niet met beide handen wordt aangegrepen.

Noordwijk zou zich moeten zich inzetten voor alle bouwlocaties waar direct begonnen kan worden, om het doel van de sociale cohesie in stand te houden. Niet alleen bouwen om te bouwen, maar bouwen om onze samenleving te versterken en te verrijken.

Groet,
Charlotte

Foto: Sandra Aartman