Raadscolumn Lisette van der Vossen (NZLokaal): Goede raad is niet duur

Het zal u niet zijn ontgaan: in de gemeenteraad is de discussie over de nieuwe raadszaal opnieuw losgebarsten.

Sinds de fusie van Noordwijkerhout en Noordwijk zijn de raadszalen in de twee gemeentehuizen te klein voor de grotere gemeenteraad. Dus de raad is in De Duinpan in De Zilk gaan vergaderen. Intussen ging een werkgroep van raadsleden op zoek naar een plek voor de nieuwe raadszaal. Met als uitkomst de bibliotheek in Noordwijkerhout. De bieb wilde graag verhuizen naar een leegstaand pand in het dorpscentrum, dus dat kwam goed uit. Eind goed, al goed? Helaas niet!

Ongeveer de helft

Toen het bieb-voorstel eind 2019 in de raad werd besproken, bleek dat ongeveer de helft van de raads- en commissieleden vóór was, en de andere helft tegen. Een patstelling dus. Het plan werd in de kast gelegd en er dit jaar weer uitgehaald. Een werkgroep met andere raads- en commissieleden heeft zich erover gebogen en nu blijkt het overkappen van de binnentuin van het gemeentehuis in Noordwijk de beste oplossing. Dit is vorige week besproken in een commissievergadering en wat blijkt: ongeveer de helft is vóór en de andere helft is tegen. We zijn dus weer terug bij af.

De oplossing

Hoe nu verder? Heel eenvoudig: de raad blijft gewoon in De Duinpan. Door deze accommodatie dertien keer per jaar te huren voor de raadsvergaderingen, draagt de gemeente bij aan het rendabel uitbaten van De Duinpan. Daarnaast is dit de helft goedkoper dan de jaarlijkse kosten voor een raadszaal in de binnentuin in Noordwijk. Ten derde kunnen de kosten voor het bebouwen van de binnentuin, ongeveer € 2 miljoen, worden gebruikt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld een gemeenteloket in Noordwijkerhout, een zwembad bij De Schelft of een museum in Noordwijk. Daar heeft u als inwoner veel meer aan!

Pluche of plastic

Het maakt mij als raadslid niet uit in wat voor zaal of op wat voor stoel ik zit, pluche of plastic. Bij de raadsvergaderingen gaat het om de inhoud. Ik zit daar voor u. En u kunt ons volgen in uw eigen huis, op uw eigen stoel, via uw eigen scherm. Hopelijk bekijkt u nog veel raadsvergaderingen vanuit De Duinpan!