Raadscolumn Kim van Eeden-Smeltink (Lijst Salman Noordwijk): Kapster en raadslid

“Kappers dolblij met zicht op opening.” Wat was ik blij toen ik dit las in de krant. Op 23 februari tijdens de persconferentie kwam eindelijk hét lichtpuntje, waar ik en mijn collega’s op zaten te wachten. We mochten weer gaan knippen. Dus vanaf 3 maart kon ik weer aan de slag.

Wat heb ik mijn klanten gemist! Een klant een half uur in de stoel is niet alleen een goed geknipt kapsel maar ook gezelligheid, een fijn gesprek of een luisterend oor zijn. De meeste klanten weten dat ik raadslid ben. Vaak krijg ik te horen dat het beter en echt anders moet in onze gemeente Noordwijk. Met corona had ik tijd om hierover na te denken.
 
En dat bracht mij op het idee om aan mijn knipklanten te vragen, of ze de politiek in onze gemeente volgen. Veruit de meeste klanten volgen ons, als raad, via de krant of social media. Met de Corona volgt meer dan ruim driekwart af en toe wat speelt in onze gemeente. Maar waar ik van schrok was dat slechts de helft van de mensen in mijn stoel zegt dat ze zaken die spelen in de gemeente Noordwijk goed begrijpen.
 
Op de vraag of mijn klanten het idee hebben dat wij, als raadsleden, echt voor ze, als inwoners, opkomen, dacht ruim van de helft van de mensen dat raadsleden zich niets aantrekken van de gewone mensen. Eén van de opmerkingen die regelmatig voorbij kwam, was dat raadsleden te weinig kennis van zaken hebben om besluiten te nemen.
 
Natuurlijk staan de kranten vol van onderzoeken en artikelen over de groeiende afstand tussen politiek en burgers zeker in coronatijd. Maar als je dit terugkrijgt van je eigen knipklanten schrik je wel even. En wat nu? Hoe kunnen wij, raadsleden dit keren en wat kan ik zelf met mijn fractie doen? Zijn we te veel met elkaar bezig in het digitale gemeentehuis? Zijn we onze inwoners kwijt geraakt?
 
Ik heb de afweging gemaakt, dat we het komende jaar aan onze inwoners moeten vertellen dat: we zijn er voor onze inwoners, leggen uit wat we als raad besluiten en vooral waarom we dit besluiten. Dan tonen we aan, als raadsleden, dat we luisteren naar de onze mensen/inwoners. 

Dus wat zien wij als onze opdracht: 

  • Nog meer luisteren naar onze inwoners;
  • Nog meer opletten wat de gevolgen zijn van de besluiten die de gemeenteraad neemt;
  • Nog meer in gesprek gaan met onze inwoners!